2015. 08. 27.

Tiffany Reisz - A szirén

Író: Tiffany Reisz
Cím: A szirén
Kiadó: Egmont
Kiadás éve: 2013
Terjedelem: 488 oldal
Fülszöveg: 
Egyetlen menekülőszó sem védheti meg a szívet. 
A hírhedt erotikus regények szerzője, a profi domina, NoraSutherlin valami olyasmit tesz, ami egyáltalán nem vall rá: bujkál, mégpedig luxuskörülmények között. Házigazdája, a vagyonos és gátlástalan Griffin Fiske boldog, hogy vendégül láthatja Norát vidéki birtokán, különösen pedig annak örül, hogy megismerheti Nora társát, a fiatal, tapasztalatlan és angyali szépségű Michaelt. 
Nora pártfogoltja titokzatos, de nem annyira, mint Søren, a nő egykori és mindenkori szeretője. Vajon lelepleződik ez az izgalmas, lelki és testi sebekkel tarkított viszony? Ki az a nő, aki folyton Søren körül legyeskedik? És miért nyomoz a pap után? Milyen titkokat leplez Michael? Vajon fiatalsága elég csábító lesz-e ahhoz, hogy Nora ne térjen vissza régi szeretőjéhez? Legyőzi-e a fájdalmat a szerelem?



"– Egy Bibliát idéző erotikus regényíró – maga aztán egy valódi oximoron – mondta Zach."

Véleményem:
Ez a könyv viszonylag régen jelent már meg, én mégis csak idén ismerkedtem meg a sorozattal. Sokáig kérdéses volt a folytatás sorsa, de szerencsénkre az Athenaeum kiadó átvette a jogokat, és már két új kötettel is megörvendeztette a rajongókat. Ezek igazán frissek, úgyhogy gondolom, nem sok embernek kell bemutatnom Tiffany Reisz nevét. :) Nekem szerelem volt majdhogynem egy lap után. Elég régen volt, hogy majdnem egyben olvastam el egy sorozatot. Itt az első hármat tulajdonképpen egy huzamban olvastam és a negyedik rész előtt is csak azért tartottam szünetet, mert kénytelen voltam megvárni a megjelenést.
A témája miatt sokan viszolyoghatnak az olvasástól. Az utóbbi pár évben kezdtek nálunk is teret hódítani a különböző erotikus regények. Ezeknek rengeteg fajtájuk van, lehetnek egyszerűbb szerelmi történetek erotikával megspékelve vagy sok, akár durvább szex jelenettel megtűzdelve. Talán legnagyobb hírverést ezek közül az Árnyalat trilógia kapott, pedig a maga nemében egyáltalán nem kiemelkedő alkotás. Tiffany sorozatának az alapja a BDSM világ. Aki nem ismerné a kifejezést, annak tudnia kell, hogy ez egy gyűjtőszó az angol Bondage&discipline (B&D), Domination&submisson (D&S), Sadism&masochims (S&M) szavakból képezve. Ezek magyarra fordítva a következőek: kötözés, fegyelmezés, dominancia, alárendeltség, szadizmus és mazochizmus. E. L. James könyvei is ezzel foglalkoznak, de Tiffany Reisz sokkal nyíltabban kezeli ezt a témát. Éppen ezért nagyon megoszló vélemények keringenek a sorozatról. Ja és persze, hogy ne legyen ilyen egyszerű a dolog, az írónő, nem ragad le a durva szexuális játékoknál. Egyéb tabu témákat is belecsempész a történeteibe, mint például a homoszexualitás, biszexualitás, szexuális zaklatás vagy a családon belüli erőszak. 

"– Ez nem erőszak – próbálta Nora megmagyarázni. – Ez szerelem. Néha a szerelem csak sötétedés után bújik elő, Wesley."

Zach Easton
Remélem még nem ment el ezek után mindenki kedve az olvasástól, hiszen még most jönnek az igazán dicsérő szavak. :) Én magam, nem idegenkedtem soha a témától, megszerettem az erotikus műveket is, és nem zárkóztam el soha az újításoktól sem. Engem ez a sorozat lenyűgözött és teljesen elvarázsolt. Az ilyen kemény témákat is tulajdonképpen szerethetően tudja tálalni. Új megvilágításból mutatja meg nekünk, és ha nem is kedvet kapunk hozzá, de talán el tudjuk fogadni ezek miértjét.
Wesley Railey

Történetünk fő karaktere Nora Sutherlin írónő és domina. Minden részben más szereplők kerülnek igazán előtérbe a nő mellett. Emiatt minden részt más miatt tudtam szeretni, címeik pedig mindig egy-egy központi szereplőre utalnak. Az első kötet a szirén nevet kapta, Nora miatt. Itt megismerkedhetünk vele. Megtudjuk, hogy hiába jelent már meg több regénye, várja még az igazi áttörést, amihez egy új kiadóra és egy erőskezű szerkesztőre van szüksége. Ez a személy lesz Zach, akivel érdekes kapcsolata alakul ki. Miközben Nora jelenét követjük nyomon, az éppen készülő regényből is kapunk pár szösszenetet, ezek természetesen párhuzamba hozhatók írónőnk életével is. Szintén főbb szereplő még Wesley, aki asszisztensként dolgozik Nora-nál. A könyvbeli kifejezést használva a fiú teljes ellentéte a főszereplőnek, hiszen ő a vaníliák táborát erősíti. Hisz az igaz szerelemben, várja a nagy őt. Mégis nagyon erős a közöttük lévő kapcsolat. Wesley felnéz, sőt csodálja a szabad szájú és gyönyörű nőt, míg Nora pont ártatlansága miatt lett rabja a fiúnak. Ebben a részben már bepillantást is nyerhetünk a város alvilágába, valamint ennek kiemelkedő tagjait is megismerhetjük. Kingsley a birodalom király, Soren a fő dom, ők mindketten elengedhetetlen részei Nora életének. Legjobban az erotikus jelenetek fogtak meg, mert nagyon érzékletesen és szépen volt megfogalmazva minden mozzanat. Itt kiemelkedően tetszett, a párhuzam, ahogy Nora könyvének szereplői megelevenítettek egy-egy jelenetet, tulajdonképpen a nő múltjából. Ezek a részek egyáltalán nem finomkodnak, minden nyíltan le van írva és ez sokaknak nem tetszhet. De én pont ezután nézek máshogy a BDSM világra, hiszen a dolgok mögé is láthattunk. A „szerelmi” kapcsolatai eléggé rendhagyóak, és ezekkel is nagyon nehéz azonosulni, de olyan valósághűen, átérezhetően volt tálalva minden, hogy könnyű volt megérteni. 

"Remegő ujjakkal nyitotta ki. Két, finom és díszes ezüstfésű volt benne. Nora szíve hangos reccsenéssel tört ketté. Wesley ártatlansága, az apja órája, az egyetlen értéke, amije volt… így mondta el neki, hogy mindent odaadna, csak hogy vele lehessen."

Nora Sutherlin
Nora-ról olvastam márnegatívumokat is, de én rendkívül megszerettem. Nagyon összetett személyiség, nem lehetett mellette/vele unatkozni. Igyekszik élete minden percét kiélvezni. Kellőképpen ambiciózus is, ezt tökéletesen mutatja, hogy nem ül a babérjain, hanem folyamatosan fejlődni szeretne, és az életén is folyamatosan igyekszik javítani, még ha nehéz is elszakadni egy olyan világból, aminek ő a részese. Megdöbbentő, hogy mekkora szíve van. Mindenkinek jut a szeretetéből. A Soren és közte lévő kapcsolat a fő motívuma a könyveknek és tudom, hogy rengeteg kifogásolni való része van, de annyira gyönyörű és valódi a köztük lévő dolog, hogy minden rossz dolog fölött szemet tudtam hunyni. Az írónő igazán zseniális, szerelmes vagyok a világba, amit megalkotott és még rengeteg könyvet szeretnék olvasni Nora életéről.

Kedvenc jelenetem: Lehetetlen választani, de egyik talán Wesley és Nora "közös" éjszakája.
Kedvenc szereplőm: 
Nora, Soren, Kingsley… na jó igazából mindenki :D
Kinek ajánlom:
 Akik nem idegenkednek egy szókimondó hősnőtől, nyílt erotikus jelenetektől meg úgy általában a BDSM világától. És mindemellett egy remekül megírt, érzelmes regényre vágynak.
Értékelésem: 
Már az első rész 10 millió csillagot érdemelne, de a többi még ennél is jobb, viszont 5 bilincset ér ez a könyv.



Érdekesség: a sorozat és borítók


Most is az írónő oldalán nézelődtem:

Mi az ajánlott olvasási sorrendje a könyveknek?
A teljes Eredendő bűnösök sorozat regényinek sorrendje:
Vörös évek: 1, A szirén 2, Az angyal 3, A herceg 4, Az úrnő
Fehér évek: 5, A szent 6, A király 7, A szűz 8, A királynő

Nem ajánlatos a Fehér évek könyveit a Vörös évek előtt olvasni, mert sok karakter kilétét így homály fedi. De nem is önálló történet a második 4 kötet, Az úrnő cselekményszálát folytatja A szent.  Ettől függetlenül senkit nem köteleznék egy sorrendre, minden regény, novella önállóan is elolvasható, de akkor fel kell készülni a Spoiler veszélyre.

2015. október 25-én jelenik meg az utolsó könyv The Queen címmel. Ugye ez nem ténylegesen az utolsó?
A királynő a Fehér évek utolsó kötete. Ez nem jelenti azt, hogy nem lehet később kiegészítő novella, de ez az utolsó teljes hosszúságú regény.


A sorozat nagyon népszerű számos országban, ezért elég sok fajta kiadás készült a könyvekhez. A legújabb amerikai kiadás meseszép. Forrás: Tiffany Reisz facebook oldala.


Nálunk átvették az első rész amerikai borítóját, majd saját képeket kezdett használni, mindkét kiadó. Rendkívül egyszerűek a képek, de nagyon illenek az adott részekhez, egy-egy jellegzetes momentumot emelnek ki.


Ezek is amerikai borítók, de korábbi kiadásokhoz tartoznak.




Hasonló letisztultak az angol borítók, ezek is meseszépek. J Az utolsó rész borítójára még várunk.


És mutatok egy érdekesebb, vagy majdhogynem rossz példát is. Az olasz variáns láttán megszólalni is alig tudok. Még önmagában tetszenének is, de egyáltalán nem illenek a könyvekhez. :(


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése