2018. 03. 23.

R. Kelényi Angelika: Bűnös ​örömök városa (Az ártatlan 2.)

Író: R. Kelényi Angelika  
Cím: Bűnös ​örömök városa  
Sorozat: Az ártatlan 2.  
Kiadó: Álomgyár  
Kiadás éve: 2017.  
Terjedelem: 408 oldal  
Fülszöveg:
1610-ben, ​egy borzalmas évet maga mögött hagyva, Fabricius Flóra kénytelen Velencébe utazni. A bűnös örömök városába érve egy ismert és az urak által gyakran látogatott házban találja magát. Vendéglátója nem más, mint a híres kurtizán, megmentőjének édesanyja.
Velence urai hamarosan versengeni kezdenek az ártatlan lány kegyeiért, ám ő csupán egyetlen férfi után vágyakozik, Lorenzo Marianit azonban nem könnyű örökre rabul ejteni.
Flóra úgy dönt, segít neki egy gyilkosság leleplezésében, noha az áldozatot egy cseppet sem szívlelte.
A szálak a legmagasabb körökbe, a Collegió tagjai közé vezetnek, akik közül a legfiatalabb consiglieri bármit megadna, hogy a szép magyar lányt a magáénak tudhassa.
Képes lesz-e Flóra ellenállni a gazdagság és a hatalom csábításának?

R. Kelényi Angelika, Az ártatlan című könyve második részében, egy izgalmas, kalandos és romantikus utazásra invitálja az olvasókat a 17. század Velencéjébe. Ahogy azt már megszokhattuk, a regény története a hatalom, a vágy, a bűn és a szerelem gyilkos kombinációja, történelmi korba ágyazva.


„Azt mondják, ha az ember folyton a holnapot várja, nem tesz mást, mint sietteti a halála érkezését.”
 
Flórának és Lorenzónak el kellett hagynia Magyarországot, a férfi szülővárosába, Velencébe tartanak. A fiatal lány viszont mintha vonzaná a bajt, itt is kényes gyilkossági ügybe botlanak. Ez a nyomozás vagy az előző volt érdekesebb?
I: Flórának és Mariani-nak menekülnie kell Magyarországról, az úti céljuk a férfi szülővárosa Velence lesz. Már az odavezető út sem nevezhető könnyűnek. Flóra lelkiismerete nem hagyja nyugodni, a vétke kísérti, egy pillanatra sem tudja elfeledni. Egy elég komoly ügybe keverednek itt Velencében. Flóra számára minden az újdonság erejével hat, fel kell vérteznie magát, és el kell vegyülnie a ledér hölgyek között. Egy újabb gyilkossági ügy, ami
megoldásra vár. Flóranak és Mariani-nak versenyt kell futnia az idővel, hogy mielőbb kiderítsék a gyilkos kilétét. Ám ez nem olyan egyszerű. Flórának egy új oldalát ismerjük meg, eddig is tudtam róla, hogy bátor lány, de ezt itt még inkább bebizonyította. A csábítás művészete a kisujjában van, és a jó ügy érdekében megteszi a tőle telhetőt. De nem csak a gyanúsított kezd érzelmeket táplálni Flóra iránt, kedvenc párosunk között is izzik a levegő.  Mind a két rész izgalmas, és egyedi. A helyszínek bemutatása igazán élethűen sikerült, szinte láttam magam előtt. Ebben a részben a szenvedély jobban felüti a fejét, ami nekem nagyon tetszett. Úgy gondolom nem kell összehasonlítani a két történetet, mindegyik hozza az elvárt szintet. 
P: Nekem az előző ügy jobban tetszett, ez a rész más miatt vett le a lábamról. Ennek ellenére véletlenül se mondanám unalmasnak. Igen kényes ügybe botlottak, a gyanúsított elég barátságtalanul fogadta Flórát a városban, de Mariani kérésére mégis együtt igyekeznek bebizonyítani az asszony ártatlanságát. A megoldáshoz Favretti kegyeibe kell férkőznie a magyar lánynak, ami nem is tűnik nehéz feladatnak, inkább attól kell félni, nehogy túl jól sikerüljön az édesgetés. Flóra igazi látványosság a könnyűvérű lányok között és egyből mindenki felfigyel rá. A gyilkos kiléte pedig teljesen meg tudott lepni, én is tévútra tértem.  

„– Amióta csak ismerem, mindig bajba keveredik, aztán mehetek megmenteni. Velencében nem akarom, hogy galibát csináljon- morogta. 
– Én? Galibát? Miről beszél kegyelmed? 
– Arról, hogy a baj kegyeddel jár.” 

Maria asszony háza nem különös Velencében, de Flóra számára ismeretlen terep. Mit gondolunk a valójában ott zajló eseményekről?
I: Egy igazán jó kis színfoltot vitt a történetbe Maria asszony háza. Velencében szokványosak a kurtizánok által működtetett, bűnös örömeket nyújtó bordélyok. Ám Mariani édesanyja sokkal több egy egyszerű kurtizánnál, esélyt ad a lányoknak az új életre, és titkos kém
Flóra (forrás)
hálózatot is kiépített általuk. Flóra helyzete nem könnyű, a titoknak amely a szívét nyomja nem szabad kitudódnia, Maria asszonnyal való viszonyára rá nyomná a bélyegét. Egyszerre várja, de közben fél is találkozásuktól. Egy nagyon talpraesett nőt ismerhettem meg személyében. Látszik mennyire szereti a fiát. Sok fontos esemény zajlik a bordélyban, ármány, és szenvedély között járunk.

P: Vannak akik, a testükből élnek, ezzel nem lehet mit csinálni. Maria asszony viszont sokkal jobban kihasználja a helyzetet. Jól bánik a lányokkal, és lehetőségük van fordítani a sorsukon. Mariani anyja pedig hasznot húz abból, hogy a lányok kényes helyekre is be tudnak jutni. Neki se volt egyszerű múltja, mint megtudhatjuk, de igazi leleményes nőként remekül hasznosítja az életben szerzett tapasztalatát. Melegszívű kedves asszony, aki mindent megtesz fiaiért, és feltétel nélkül bízik bennük. Megszerettem erős karakterét.

„Jobb lett volna, ha a szívem közömbös a férfi iránt, hogy figyelmemet és elmémet ne befolyásolja a sóvárgás, melyet az érintése kiváltott belőlem.” 

Flóra kiváló nevelés kapott, de mostanra fenekestül felfordult az élete. Nehezen alkalmazkodik az új helyzethez?
I: Flóra már eddig is bebizonyította talpraesettségét, ebben a részben újra megmutatta, miért is került a kedvenc hősnőim közé. Az elején furcsa neki Velence atmoszférája. Itt sokkal szabadabbak az emberek, ami újdonsággal hat Flórára. Ahogy haladunk a történetben rá kellett jönni, hogy már ő sem ugyan az a lány aki elindult megkeresni nővérét. Új feladatok várnak rá, amelyekhez észre, és nőiességre van szüksége,  szerencsére mindegyik a
birtokában van. Egyre jobban belejön új szerepébe. A szíve egyre inkább Mariani után vágyakozik, és sokszor nehéz ellenállnia a férfi vonzásának. De szerencsére Flórát kemény fából faragták, és tud meglepetést okozni nem csak az olvasóknak, de a férfi nemnek is. Ismét egy bonyolult ügyben találja magát, de "nyomozói" tehetségének köszönhetően nem esik kétségbe.
P: Kezdetben úgy tűnik nagyon nehezen dolgozza fel, hogy ilyen házba csöppent. Hisz a szerelemben, férjének tartogatja magát. Itt viszont kénytelen tágítani ismereteit, és befogadóbbnak lennie, mert hozzá kell szoknia az új helyzethez. Kezdeti bizonytalanság után, hamar rátalál a hangjára és lassan felveszi a ritmust. Sokat segít a dolgon a nyomozás is, mert kíváncsi női oldalát izgatja a megoldás, és a cél érdekében felülkerekedik neveltetésén, ezzel sokakat meglepve. Olyankor szerettem a legjobban, amikor kezdi bontogatni szenvedélyes énjének szárnyait és felfedezi, hogy nőként is lehet hatalma a férfiak felett.

„– Szép, amikor ilyen mérges.
– Akkor a kegyelmed közelében igen gyakran lehetek szép, mert folyton bosszant.
– Tán épp ezért – vigyorgott tovább.”
 

Mariani zárkózott, mogorva ember látszatát keltette, de itt többször láthatjuk közvetlenebb, szenvedélyesebb oldalát. Jobban megszerettük, mint az első részben?
I:  Ó Mariani, te csúnya fiú. Szabad ilyen ellenállhatatlanak lenni? Már az első részben is
Lorenzo Mariani (forrás)
kedveltem a mi kapitányunkat, de itt az én vonzalmam is erősebb lett iránta. Nagyon bírom az egész pasit úgy, ahogy van. Betekintés kaptunk a múltjába, és megismertük miként viselkedik szülővárosában.
Az biztos, a női nem nem tud neki ellen állni, aminek ő tudatában is van. Flórával való kapcsolata még számára is újdonság. A szenvedély tagadhatatlan, de tudja itt nem lehet egyből a lényegre térni. Türelmesnek kell lennie a lánnyal szemben, ám sokszor ez elég nehéz.
 
P: Már ott is szerettem, hiszen mindig ki tudta billenteni Flórát, de itt sokkal többször sikerült neki. Imádom a csipkelődéseiket. Mariani a merészebb, de nem meglepődik azon, hogy Flórának is milyen éles a nyelve és hogyan képes visszavágni. Kora miatt tapasztaltabb is a lánynál, de remekül látja, hogy vele nem lehet ugyanúgy bánni mint másokkal és kellő tisztelettel közelít felé. Viszont azt is látja, hogy nem törékeny virágszál, és tudja, hogy vannak helyzetek, amikor a segítségére szorul. Nagyon várom, mit tartogat még a jövőben számomra a kapcsolatuk.

„Úgy tűnt két ember lakik benne: egy szenvedélyes itáliai és egy mérsékeltebb magyar. Nem tudtam melyik tetszik jobban, még nem is tudhattam.” 

Valószínűleg a környezetnek is köszönhető, de itt sokkal több, mondjuk úgy szerelmes pillanatnak lehetünk tanúi. Örültünk ennek?
I:  Már az első részben megkedveltem őket. Flórában egy erős, és furfangos hőnőt ismertem meg, aki nem ijed meg az árnyékától, de ha véletlenül ájulás kerülgetné, megjelenik a mi hős Lorenzo-k, és karjába kapja őt. Egy pimasz nőcsábász, akit igazán a második részben
ismertem meg még jobban. Egy igazi könyves álompasi nem vitás. A szerelmet nagy ívben kerüli, és nem is szeretne többet ilyet érezni. Persze azért ott van Flóra, akinek nem tud ellenállni, még ha tagadja is, lassan feltörik a páncélt a szívén. Szem nem marad szárazon, sok kellemes pillanatot okoztak számomra. Nagyon várom a következő rész megjelenését. Vajon mi vár kedvenc párosomra Velence után?
P: Igen, ez volt a legjobb eleme ennek a résznek. Nem nevezhető igazán hagyományosnak Flóra és Mariani kapcsolata, de igyekeznek a megfelelő úton járni. Sokszor nem sikerült tiszta fejjel gondolkodni, és a szenvedély volt az erősebb, ahogy már írtam is, ezek voltak a kedvenc jeleneteim. A férfi ismeri saját vonzerejét, és szeret ezzel visszaélni. Flóra szíve miatt sokszor elgyengül, de aztán hamar megrázza magát és kijózanodik, sőt képes felülkerekedni a csábító kapitányon. Hiába tűnik gyakran úgy, hogy egyikük felülkerekedik a másikon, végül mindig látszik, hogy egyenlő felekként bánnak a másikkal és ezért szeretem ezt a párost.  

„– Már megint veszekedtek? Akárhányszor látlak benneteket civakodtok. Ez már szerelem…”

Kedvenc jelenetem:
I: Flóra és Mariani a gondolán.
P:
Az álarcos bálra való készülődés. 

Kedvenc szereplőm:

I: 
Flóra, Mariani
P:
Flóra, Mariani

Kinek ajánlom:

I:
Mindenképpen az első rész olvasása után ajánlom folytatni a sorozatot.
Hasonló könyv:

P:
Bár a környezet és a kor eléggé más, de én az Ambrózy báró esetei sorozatot hasonlónak érzem.

Értékelésem:

I: 
Ismét nagyon élveztem Flóra és Mariani kalandjait, mindenképpen 5 tükröt érdemel.
P:
Ugyanolyan remek volt ez a rész, mint az előző, most is 5 álarcot érdemel.


Érdekesség: Egy rövidke előzmény novella megjelent a sorozathoz A porfészek címmel, erről hoztunk érdekességként rövid értékelést. :)

I: Mindig is érdekelt milyen lenne Mariani szemén keresztül a történet. Ebben a kis novellában megkaptam amire vágytam, végre megismerhettem a gondolatait. Olyan jó lett volna még olvasni, sajnálom, amiért ilyen hamar vége szakadt. Mariani megérkezik Csejtére, ám kicsit sem fűlik a foga a dologhoz. Egy küldetés miatt hagyta ott szülővárosát. Reméli minél előbb megoldást talál, hogy visszatérhessen édesanyjához. A megérkezésének pillanata nem várt eseménnyel kezdődik. Feltűnik neki egy sudár méz szőke hajú lány. Kíváncsi voltam, vajon ő is kiszúrta e Flórát a tömegben, és miként gondol a lányra. Itt megkaptam a választ, örülök, mert köztük tényleg megmagyarázhatatlan vonzalom van, amit én nagyon díjazok. A továbbiakban kapunk még képet a várról, és a benne élő emberekről. Valamint egy fontos cselekményt is megismerjük  általa, és megtudjuk milyen hatást gyakorolt ez rá. Igazán szuper volt, és remélem kapunk még több Mariani szemszöget a közeljövőben.
 

"Nem akartam törődni vele. Nem akartam, hogy beférkőzzön a gondolataimba sápadt arca és az illata."

P: Nagyon rövidke időre, de Mariani gondolataiba is bepillantást nyerhettünk. Megtudtuk, rá milyen hatással volt a Flórával való találkozás. Olyan szomorú, hogy csak 16 oldalacska az egész, még pár oldalt nem bántam volna, sőt egyáltalán nem bánnám azt se, ha esetleg a következő részben váltott szemszögben követhetnénk az eseményeket, mert főleg egy-egy szóváltásnál nagyon érdekelne, hogy mi jár a hadnagy fejében. :D Érdekes, hogy nem Flóra szépsége ragadta meg először, hanem a viselkedése, ami a jó neveltetésére utal. Mégis megnyugtató, hogy a megmagyarázhatatlan vonzalom a részéről is egyből érezhető, pedig tényleg igyekezett távol tartani magát a lánytól. Jó volt ez is olvasni, de egyáltalán nem csillapította a harmadik rész előtti várakozás szenvedését.







Köszönjük a Recenziós példányt az Álomgyár Kiadónak :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése