2018. 03. 09.

2017. legrosszabb olvasmánya - 14. kör


Akármilyen kategóriáról is beszélünk, mindig a legjobbakat keresik és díjazzák. A könyvmoly világban is könnyen lehet találni különböző felsorolásokat arról, hogy mik voltak az adott időszak kedvenc olvasmányai. Velük ellentétben, mi arra lennénk kíváncsiak, mi volt tavaly a legrosszabb könyv, amit olvastatok. Mintha egy könyves Arany Málna díjat szeretnénk "átadni".

Író: Miranda July
Cím: Az első rosszfiú

Kiadó: Európa
Fülszöveg:

Cheryl ​soha nem képes igazán ellazulni. Egyedül él, és évek óta hasztalanul igyekszik elsírni magát, pedig állandóan gombóc van a torkában. Szüntelenül kísérti egy gyerekkori emlék: hatéves korában találkozott egy fiúcsecsemővel, és azóta minden csecsemőben ugyanezt a kisbabát véli viszontlátni.
Cheryl világa mesés képzelődésekre épül. Már húsz éve dolgozik a Nyitott Tenyér elnevezésű karitatív szervezetnél, amikor a főnöke és főnöknője, egy házaspár, különös szívességre kéri: huszonegy éves lányuk – név szerint Clee – hadd költözzön oda hozzá egy időre. Cheryl élete teljesen felborul ettől a beavatkozástól – és mégis éppen ezáltal döbben rá, milyen az, ha az ember nem csak képzelődik, hanem valóban megszeret valakit.
A negyvenes, túlérzékeny nő és az öntelt, kegyetlen szőke szexbomba története megindítóan beszél az emberi intimitásról: egyik pillanatról a másikra váltva ki nevetést, meghökkenést, viszolygást vagy épp együttérzést az olvasóból.

Az egyedi, frivol humorú Miranda Julynak már az első novelláskötete is nemzetközi sikert aratott (és Frank O'Connor-díjat kapott), az első regényét pedig most világszerte úgy adják ki, mint az amerikai irodalom legnagyobb ígéretének egyszerre bizarr és romantikus remekművét.
 
Moly.hu: 60%
Goodreads.com: 3,58
Vélemények:  
 
"Teljesen abszurd volt, de nem jó értelemben, hanem a bizzar, indokolatlan, hatásvadász értelemben. Emellett logikátlan is, és a fülszöveg is teljesen mást sugall, mint amilyen a regény valójában. Végig azt hittem, hogy egyszer csak "beindul", vagy "végre történik valami értelmes"ó", de egyik sem jött el, úgy kb a háromnegyedénél félre is tettem. "
~ a könyvet nevező 

"Nem szerettem ezt a könyvet, egyik szereplőt se szerettem, nem tetszett a cselekmén, nem tetszett a stílus. Valamiért mégis érdekelt, mi fog történni, ezért befejeztem. Nem érte meg."
~Emily (goodreads.com)
 
Összegzés: Kevés értékelés született róla a moly.hu oldalon és azok is csak csillagosak, úgyhogy nem tudok rájuk hivatkozni, de aki a könyvet nevezte jól összefoglalta a gondolatokat, amit külföldi oldalakon is láttam. Nem sikerült jól ez a könyv. :S

Író: Peter F. Hamilton
Cím: Eltékozolt ifjúság

Kiadó: Delta Vision
Fülszöveg:

Fontold ​meg, mit kívánsz…
Jeff Baker igazi legenda. A nemzetközi hírű feltaláló közismert emberbarát, aki hetvennyolc éves koráig elszántan szolgálta zsenialitásával a köz javát. 2040-ben, amikor az évtizedes kutatómunka eredményeképpen Európa végre képessé válik megfiatalítani egy emberi lényt, Bakerre esik a választás. Miután hosszú hónapokat tölt egy egészségügyi központban a kontinensen, testben megfiatalodva térhet haza. Ránézésre húszévesnek tűnik.
A sikeres kezelés csodaszámba megy – csakhogy egy idő múlva elhalványul a ragyogás. Jeff és gyönyörű fotómodell felesége között drámaian megváltozik a kapcsolat. A férfi egész más szemmel nézi tizenéves fiát, Timet és a srác lenyűgöző barátnőjét is. Miközben nyugdíjas barátai egyre nagyobb ellenszenvvel méregetik a megfiatalodott férfit, Jeff egyre inkább rádöbben, hogy az egész világ őt figyeli. Semmi sincs ingyen: a legtöbben elvárják tőle, hogy újabb világrengető találmányokkal érdemelje ki a helyét a történelemkönyvek lapjain.

Peter F. Hamilton regényében elképesztően erős karakterek szerepelnek… az író okos és éles szemű megfigyelő – SFSite.com
Tim elképesztően életszerű… melegen ajánljuk ezt a könyvet – SFBbook.com
Peter ismét eredeti ötletekkel teli világot alkotott meg – Theunisphere.com
 
Moly.hu: 72%
Goodreads.com: 3,39
Vélemények:  
   
"Mélységes csalódás volt ez a könyv, összesen kb 10 oldal sci-fi a többi egy Beverly Hills 90210 szintű szappanopera." 
~@Jalso (moly.hu)
"Hány csillagot adjak egy könyvre, aminek örültem, hogy vége lett? Oké, nem volt annyira rossz, de jó sem volt, úgyhogy maradjunk a közepesnél, kettő és félnél."
~@Fallen_Angel (moly.hu)

Összegzés: Megfigyeltem már, hogy a legnagyobb csalódást keltő könyvek nagy része azért kapja a rossz kritikát, mert nem volt képes tartani a műfaji sajátosságokat. Itt is ez a helyzet. Többen leírják, hogy szinte szappanopera szerű szerelmi drámázásba fordul át az amúgy jó alapanyaggal dolgozó történet. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése