2017. 07. 18.

Samantha King: A ​döntés

Író: Samantha King
Cím: A döntés
Kiadó: General Press
Kiadás éve: 2017.
Terjedelem: 400 oldal
Fülszöveg:
Maddie-nek ​mindene megvan, amire vágyott: férj, két gyerek, otthon egy rendes környéken. Az élete tökéletes. Egészen addig, amíg az ikrei tizedik születésnapjának a reggelén be nem csenget hozzá a végzet. Egy símaszkos férfi áll az ajtóban, fegyverrel a kezében, és arra kényszeríti az asszonyt, hogy döntsön, melyik gyermeke haljon meg, és melyik éljen tovább: a fia vagy a lánya.
A valóra vált rémálom után a nő élete romokban hever: a családja széthullik, ő pedig összeroppan, és a trauma hatására elveszíti az emlékeit. Ezért minden idejét azzal tölti, hogy összerakja kirakós játék darabjait, és rájöjjön, ki és miért tette ezt vele. Amikor azonban tisztulni kezd a kép, rádöbben, hogy az életében sokkal több a titok, mint ahogy korábban sejtette, és egyre világosabbá válik az is, hogy a családja még mindig veszélyben van.

Samantha King regénye az első laptól kezdve magával ragadja, a váratlan fordulatok pedig az utolsó mondatig nem eresztik az olvasót. Kötelező olvasmány a Lány a vonaton és a Zárt ajtók mögött rajongóinak.



„Nem tudtam, hogy az átlagos, hétköznapi életet élő családunkra alattomos tragédia 
leselkedik.”
 
Hogyan bukkantunk rá a regényre?
I: A kiadó friss megjelenéseit között szemezgettünk. Mind a ketten felfigyeltünk erre a könyvre. A borítója szerintem nagyon szépre sikerült, és a címe is érdekesen hangzott. A legnagyobb hatással mégis a fülszöveg volt rám. Ilyenkor a fantáziám azonnal pörgésbe
kezd, és máris felvázol egy történetet. Nagyon izgalmas volt, annak ellenére is meg tudott lepni, hogy voltak olyan részek amikre számítottam. Faltam a sorait, és alig vártam, hogy a végére érjek. Örülök, hogy jól döntöttünk, és adtunk esélyt egy ilyen műfajú könyvnek is.
P: A kiadó kínálatát nézegettük, hogy miről írnánk szívesen, és ezt a regényt mindketten kiszúrtuk. Én kicsit féltem, hogy esetleg túl „félős” lesz a regény, de szerencsére teljesen alaptalan volt a félelmem. :)

„Apa kis hercegnője, anya angyalkája.”

A fülszöveg kellően felcsigázza az olvasót, nem tartottunk tőle, hogy nehéz lesz a döntést feldolgozni?
I: Maddie szemén keresztül megismerjük a döntést, és vele éljük át az egészet. Egyszerre borzasztott el, és csigázott fel a döntés. Szörnyű belegondolni, hogy milyen lenne, ha ilyen
Maddie (forrás)
elé állítanának. Nem vagyok még anyuka, de így is átéreztem a helyzetet. Én biztos nem tudnék dönteni a gyerekeim élete és halála felett. Egy nagyon fájdalmas történetet vártam, és úgy gondolom meg is kaptam.

P: Egyben felcsigázott és féltem is, ahogy fentebb is írtam. Viszont a kíváncsiság győzött. A téma semmit könnyedséget nem ígért, hiszen hogy is lehet egy ilyen döntést meghozni? Hogy lehet egy anyától ezt kérni? Tudtam, hogy ez a történet fájdalmas lesz és semmi vidámságra ne számítsak benne.

„Le akartam nyesegetni Annabel szárnyait? Örökre megtartani kisgyereknek – az én csöppségemnek?”


Érdekes a könyv idővonala, fordítva halad, mint ahogy előre gondolnánk, tetszett ez a csavar?

I:
A történet már magával a döntéssel kezdődik. Maddie-nek iker gyermekei vannak, egy lány, és egy fiú. A gyerekek születésnapjának az estéjén megjelenik az ajtóban egy símaszkos idegen, aki döntés elé állítja Maddie-t, választania kell melyik gyermeke éljen tovább és melyik haljon meg. Visszaemlékezésből tudjuk meg, hogy Maddie a fiát választotta, és ezért a lánya meghalt. Eltelik három hónap, és Maddie még mindig küzd a döntése miatt. A családja már nem ugyan az mint volt, a fia nem áll vele szóba, a férje pedig a munkájába menekül. Ő

pedig nem tud ezek után normálisan élni. Nem érti, hogy történhetett ez meg, és miért választotta a fiát a lánya helyett. Az önvád, és kétségbe esés árasztja el a nőt, és próbál vissza emlékezni, miért is alakultak agy az események. Megismerjük Maddie múltját, még a gyerekek előtti éveket. Miként ismerkedett meg a férjével, hogy élték meg a gyermek várás hírét, és milyen szülőké váltak ők. A homályos kép egyre tisztább lesz, és sok mindent megtudunk Maddie által. Az élet még se annyira szép, mint ahogy a külvilág látja.
P:
Érdekes volt ez a fordítás, én azt hittem, hogy a döntés lesz a könyv csattanója, ehelyett a következményivel kezdődik a regény. Szörnyű ez az élethelyzet és nem csoda, hogy ennyire nehezen lép túl, illetve nem is tud túllépni rajta Maddie, remekül adta át az Írónő a gondolatait. Féltem is kicsit, hogy a megvariált sorrend miatt nem lesz elég izgalom a könyvben, de nagyot kellett tévednem. Ez a csavar, pedig különlegesebbé tette a történetet.

„…ez az anyák kötelessége: megőrizni a titkokat, ha azok lerombolhatják gyerekeik világát.”

Maddie az anyuka, akire kényszerítik ezt a kegyetlen döntést, ő meséli a történetet, mit gondolunk róla?
I: Maddie élete eddig mindig jól alakult. Egy szép házban lakik, két gyönyörű gyermek

édesanyja, és ott van Dom a férje is aki mindent megtenne családjáért. De az ikrek
Dom (forrás)
születésnapján minden megváltozik, és a tökéletesnek hit életről lehullik a lepel. Megtudjuk milyen is valójában Maddie élete, és miket kell átélnie neki és gyermekeinek. Egy anyát kegyetlen döntés elé állítanak. Egyből föltettem magamnak a kérdést. lehet ugyan úgy szeretni, vagy valakihez egy kicsit közelebb húz a szív, és az érzelmek. Maddie is ezekre keresi a választ. Egy percig se tudtam rossz szemmel nézni rá. Úgy gondolom a lehető legjobb döntést hozta. Izgalmas volt vele együtt át élni, a múltat a jelent is.
P: Kezdetben inkább csak a mélységes szomorúságát látjuk és kevesebbet ismerünk meg belőle. De az Írónő jól kifejt mindent. Megismerjük a Maddie és Dom kapcsolatának alakulását, hogyan viseli a nő a váratlan terhességet és hogy viselkedik anyaként. A gyerekeit helyezi előtérbe, ők az élete. Mondhatnám, hogy tetszett ez az odaadás, de ilyen egy igazi szülő. Ezért az tetszett jobban, hogy nem hagyja el magát háztartásbeliként, vannak saját gondolatai és próbálja érvényesíteni az akaratát. Bár egy ilyen férj mellett, mint Dominic, elég nehéz.


„Készülj fel a felkészülhetetlenre…”

Meglepetésből nem volt hiány, mindent egybe vetve, szerettük a regényt?
I:
Nekem nagyon tetszett, és örülök, hogy megismertem ezt a történetet. Gyorsan haladtam

vele, és talán az értékelésen is látjátok, hogy nehéz róla úgy írni, hogy ne spoiler-ezzük el az
eseményeket. Izgalmakban nem volt hiány, még ha sokszor én magam előbb rá jöttem mint maga Maddie. Mégis mindig volt valami új fordulat ami fenntartotta a feszültséget, és a kíváncsiságot.
P: A kezdeti lassú tempó után csak úgy özönlöttek az újabbnál újabb bombák, amiket a fejezetek végén dobott be az Írónő. Újra és újra meglepett, amikor új részletek derültek ki és emiatt végig lekötött a regény. Jobban szeretem a kevésbé agyalós regényeket, de ez igazán kellemes csalódás volt, sokkal jobban tetszett, mint gondoltam. És hiába nem szeretem az ilyen agyalós regényeket, a rejtély megoldása jobban lekötötte a figyelmemet, és így fel se tűnt, hogy nem az én műfajom.


„Sose szoríts sarokba egy fenevadat!”

Kedvenc jelenetem:
I: Talán amikor Maddie rájön az igazságra.
P: Nincs sok igazán boldog jelenet és azok közül tudnék választani, de azt hiszem a könyv legeleje lenne a kedvencem.
Kedvenc szereplőm: 
I: Maddie
P: Aiden.
Kinek ajánlom: 
I: Azoknak ajánlanám akik szeretik a lelkileg nyomasztó könyveket.
P: Én féltem kicsit a pszichothriller címkétől, mert nem szeretem a félős regényeket, de nem volt rá okom, kiderült. Ha akad még olyan, akit ez tart vissza, bátran vágjon bele, mert valóban fellelhetőek benne ilyen elemek, de főleg Maddie lelkivilága miatt.
Értékelésem:
I: Engem teljesen beszippantott Maddie története, hihetetlen volt át élni ezt az egészet. Úgy gondolom megérdemli a 4,5 naplót.
P: Nem bántam meg, hogy elolvastam, mer nem baj, ha néha mást is olvasunk, de mégse teljesen az én világom, ezért 4 lufit kap.


Érdekesség: Most témában hasonló könyveket kerestünk nektek. :)

Író: Colleen Hoover
Cím: Hopeless - Reménytelen
Kiadó: Könyvmolyképző
Kiadás éve: 2014.
Terjedelem: 404 oldal
Fülszöveg:
Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.
Készen ​állsz a reménytelen igazságra? Vagy szívesebben hiszel a hazugságoknak?
Colleen Hoover, a közkedvelt bestseller-író lebilincselő történettel tér vissza. Ez a szenvedélyes, magával ragadó románc két, szörnyű múltat cipelő fiatalról szól, akik az élet, a szerelem és a bizalom útvesztőjében bolyongva együtt ismerik meg az igazság gyógyító erejét.
A koránt sem szent Sky végzős középiskolásként találkozik Dean Holderrel – egy sráccal, aki nagy nőcsábász hírében áll. A fiú már a legelső találkozás alkalmával rabul ejti a szívét, ugyanakkor félelmet is kelt benne. A múltjára emlékezteti Sky-t, aki hosszú időn át próbálta eltemetni magában a történteket. Eldönti, hogy távol tartja magát a fiútól, de annak kitartása és ellenállhatatlan mosolya hamar semmivé foszlatja az elhatározását. Dean azonban maga is nyomasztó emlékeket őrizget. Amikor ezekről tudomást szerez, az visszavonhatatlanul megváltoztatja Sky-t, talán örökre szétrombolva lelkében a bizalom érzését.
A múlt mindkettőjükön mély sebeket ejtett, melyek csak akkor gyógyulhatnak be, ha bátran szembe tudnak nézni a történtekkel. Az őszinteség az egyetlen út, hogy végre szabadon, korlátok nélkül éljenek és szeressenek. A Reménytelen egy olyan regény, amitől eláll a lélegzeted. Elvarázsol, magával ragad, transzba ejt. Készülj fel, hogy újra átéld az első szerelmet…

Író: Szaszkó Gabriella
Cím: Maradj velem!
Kiadó: Maxim
Kiadás éve: 2016.
Terjedelem: 416 oldal
Fülszöveg:
David ​Pennington a saját szabályai szerint él: sikeres író és öntörvényű alak, aki mindenkit távol tart magától, a bátyját, Christ kivéve. David élete azonban teljesen felborul, amikor Chris, a sikeres manhattani ügyvéd öngyilkosságot követ el a saját lakásában. Látszólag semmi sem indokolja a szörnyű tragédiát, hiszen a testvére mindig rendezett életet élt, sikeres volt a munkában és a magánéletben egyaránt.
David úgy dönt, megírja családjuk történetét, és megpróbál válaszokat találni Chris tettére. A nyugodt visszaemlékezést azonban bátyja volt menyasszonya, Amy megjelenése szakítja félbe. Ahogy David egyre mélyebbre merül a múlt sötét bugyraiban, és szembenéz a családjában történt szörnyűségekkel, Amy és ő egyre közelebb kerülnek egymáshoz…
Túl lehet-e lépni a múlt sebein és fájdalmain egy új élet reményében? Fel lehet-e dolgozni egy szeretett testvér halálát? Lehet-e jövője egy olyan kapcsolatnak, mely egy ilyen tragédia árnyékában születik?
Vajon David képes lesz lezárni a múltat, vagy örökre a szörnyűségek rabjává válik?


Író: Rebecca Donovan
Cím: Elakadó lélegzet
Kiadó:
Maxim
Kiadás éve: 2013.
Terjedelem: 494 oldal
Fülszöveg:
Weslynben, a connecticuti gazdag városban, ahol a lakosság többségének az a legfőbb gondja, hogy milyen benyomást kelt, és kivel előnyös mutatkozni, Emma Thomas a legszívesebben átváltozna levegővé, de addig is rögeszmésen ragaszkodik a tökéletesség látszatához: úgy öltözik, hogy senki se lássa rajta a zúzódásokat, nehogy kiderüljön, mennyire távol esik a tökéletességtől az élete. Egy napon váratlanul beköszönt a szerelem, amelynek hatására Emma kénytelen tudomásul venni a saját értékét, bár ez azzal fenyegeti, hogy kiderül a titok, amelyet olyan kétségbeesetten takargat… Egy lány története az életet megváltoztató szerelemről, a leírhatatlan kegyetlenségről, és a törékeny reményről. A Reason to Breathe a nagy kritikai elismerést aratott Breathing-sorozat első kötete.

Író: Swati Avasthi
Cím: Ököl/Jog
Kiadó: Könyvmolyképző
Kiadás éve: 2013.
Terjedelem: 294 oldal
Fülszöveg:
A tizenhat éves Jace Witherspoon apja keze által átrendezett arccal régen látott testvére küszöbéhez ér 3,84 dollárral és egy titokkal. Megpróbál tovább lépni, új barátokat, új iskolát és új munkát találni, de hiába minden, ha nem képes elfelejteni, amit maga mögött hagyott. Édesanyját még mindig markában tartja az apja. És volt barátnője egy titkot őriz – ki tudja meddig. Kiderül, hogy vannak dolgok, amiktől nem lehet csak úgy elsétálni. – Swathi Awasthi lebilincselő képet fest arról, hogy mi történik utána. Miután, azt mondod, elég, miután lelépsz hogyan kezdj el ismét élni? Az olvasó egész biztosan nem tudja abbahagyni ezt a letehetetlen könyvet.

Író: Louisa Reid
Cím: A fájdalom helye
Kiadó: Gabo
Kiadás éve: 2016.
Terjedelem: 452 oldal
Fülszöveg:
Volt néhány probléma… kipécézték… a tűz…
„Az összeomlás szélén áll… dühkitörései is vannak"
„Nincs más, aki harcolna érte, csak én."

A tizenhat éves Audrey mindössze csak normális szeretne lenni.
Megpróbál beilleszkedni.
De mi van akkor, ha a hozzád legközelebb álló személy megfojt a szeretetével?
Akkor mit lehet tenni?


Író: Elizabeth Haynes
Cím: A lélek legsötétje
Kiadó: Alexandra
Kiadás éve: 2012.
Terjedelem: 408 oldal
Fülszöveg:
Catherine ​élvezi a londoni szinglik gondtalan életét, mígnem az egyik éjszakai szórakozóhelyen megismerkedik Lee-vel. A férfi jó vágású, karizmatikus és titokzatos – elvarázsolja Catrherine-t és a lány barátnőit is. Amikor azonban kiderül, hogy Lee valójában kiszámíthatatlan, manipulatív és erőszakos, már késő: Catherine egyedül marad a kétségbeejtő helyzetben, és senki sem hisz neki. Miközben fokozatosan tárul fel előtte Lee sötét oldala, egyre jobban belegabalyodik a lelki terror és a szexuális kiszolgáltatottság sűrű hálójába. Vajon van-e kiút, el lehet-e menekülni a férfi elől, aki mindenre képes, csak hogy birtokolja vágyainak tárgyát…
Megindító, ahogy végigkövethetjük egy fiatal nő tehetetlen vergődését, miközben vele együtt rettegünk. A rendőrségi elemzőként dolgozó szerző olyan hitelesen és valósághűen ábrázolja a családon belüli erőszakot és az ennek nyomán fellépő pszichés zavarokat, hogy szinte az olvasót is megbénítja a kilátástalanság érzése…

Író: Lisa Heathfield
Cím: Papírpillangók
Kiadó: Ciceró
Kiadás éve: 2017.
Terjedelem: 284 oldal
Fülszöveg:
Törött szárnnyal tudnál-e repülni?
June otthona az apjával, a mostohaanyjával és a mostohatestvérével sötét titkokat rejt. Csapdába esett, mint a hálóban rekedt pillangó.
De aztán June megismeri Blistert, a fiút az erdőből. És benne felfedezi a remény aprócska sugarát, amely képes őt elrepíteni messze az otthonától. Képes őt szabaddá tenni. Mert a világon minden lény megérdemli a szabadságot. A kérdés csak az, milyen áron.

Köszönjük a Recenziós példányt a General Press Kiadónak!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése