2016. 02. 03.

Kérdezd Karen Marie Moning írónőt, Februári frissek

Író: Karen Marie Moning
Cím: Feverborn
Sorozat: Fever 8.
Kiadás: 2016.01.19.
Fülszöveg:
Karen Marie Moning legújabb Fever regényében a tét magasabb, mint eddig bármikor és a csak úgy szikrázik a levegő a szereplők között. Az intrika és a csábítás labirintusába kalauzol minket, a FEVERBORN egy lebilincselő történet az ősi gonoszról, a vágyról, az árulásról, a megbocsátásról és a szerelem megváltó erejéről.
Amikor a halhatatlan Tündér faj lerombolta a emberek és a tündérek világát elválasztó falakat, világegyetem megsérült és most a Föld apránként eltűnik. Csak az elfeledett Teremtés Dala - egy kísérteties, veszélyes dallam, ami maga az élet forrása - tudja megmenteni a bolygót.
De akik a misztikus Dalt keresik - Mac, Barrons, Ryodan és Jada - meg kell küzdeniük a régi sebekkel és új ellenségekkel, szenvedéllyel, ami forrón éget és mély bosszúvággyal. Sok a kihívás: a Keltar-ok háborúban állnak kilenc halhatatlannal, akik titokban irányítják Dublint, már évezredek óta, Mac-et és Jada-t a tömeg üldözi, a Seelie királynőt sehol se lehet megtalálni, és a legerősebb Unseelie herceg teremtése megváltoztathatja az emberek és s tündérek világát is. Meg kell oldaniuk a Teremtés Dalának ősi rejtélyét és egy csapat halálos harcos között találják magukat.
Ha egy normális város egyszer megtapasztalja a ősi mágiát, akkor megváltozik. Dublin most már egy álnok, varázslatos város csak egy aprócska normális behatással. És azokon a háború-sújtotta utcákon, Mac-nek szembe kell néznie a legkegyetlenebb ellenséggel: saját magával.


Pár napja jelent meg a Fever sorozat legújabb része, a Feverborn. Ennek kapcsán frissült az Írónő honlapja, ahol friss, aktuális kérdésekre kaptunk válaszokat. Ennek örömére gyorsan le is fordítottuk nektek ezeket. :) Felhívnám a figyelmet arra, hogy aki még nem olvasta esetleg a Burn kötetet, azok számára spoiler-t tartalmazhatnak a kérdések.

Q: Pat: Mi fog történni a jövőbeli Fever könyvekkel? A FEVERSONG lesz az utolsó könyv vagy lesz még 2 másik? Látok ellentmondó információkat az interneten.
A: Úgy, ahogy az ÚJ NAP VIRRAD volt az első történetszál lezárása, a FEVERSONG lesz a másodiké. Beszéltem erről a 2015. augusztusi blog posztomban, ahol azt mondtam: Az ICED volt az én KESERŰ ÉBREDÉSEM, ahol felépítettem a díszletet és a szükséges érzelmeket, a FEVERBORN a HAJNALRA VÁRVA és a ROSSZ HOLD KELT FEL, ahol a tét egyre világosabb és minden a vörös riasztás felé tart, a FEVERSONG az ÚJ NAP VIRRAD könyvem, ahol a katyvasz, ami a rejtély köré kerekedett kitisztul és helyére kerül minden darabja a kirakósnak.
Azt hiszem, a tévedés abból adódhat, hogy egy posztban, azt írtam, hogy beleegyeztem, hogy még két további Fever regényt írok a Random House-nak. Ezek nem a mostani történet részei lesznek. Ez sorozat lezárul a FEVERSONG-gal.

Q: Dawn: Mennyiben tér el a második történet az első öt könyvtől?
A: Nem biztos, hogy teljesen értem ezt a kérdést, de: Az első öt könyvben, minden titokzatos volt, mert csak most találkoztatok a szereplőkkel. És a titokzatosság izgalmas, vonzó és szexi. Nem tudni, hogy mi is folyik itt valójában, és ez növeli az olvasó veszély érzetét és izgalmi szintjét. Mire a másik történethez érünk, jobban ismerjük a szereplőket. Óz függönye mögé látunk. Egy író mehet egyféle úton vagy egy másikon: megtartja a titokzatosságot (ami megőrjítene) vagy a szereplők valódi énjét fedjük fel. Tehát az első öt könyv, a függönyt keresi és a következő részben mögé pillanthatunk.
Azt is hozzátenném, hogy az első öt könyv arról szólt, hogy Mac felfedezi, hogy mi ő és mi nem. A másodikban próbálja kideríteni, mit kezdjen ezzel. Az elsőben találkoztak Dani-vel. A másodikban előtérbe kerül Dani is. És végül mindkét történet szál erről szól: Mac-é a világ minden szeretete, de nem szenvedett traumát, nem fedezte még fel az igazi erejét. Az ÚJ NAP VIRRAD végén még nem jutott el odáig. Az ’erőssége’ az első szál végén, Barrons – a kapcsolatukat kiegyensúlyozottá kell tenni és ezt Mac is tudja. Azzal is tisztában van, hogy előbb saját aggályait kell legyőznie, hogy igazán fenomális kapcsolata legyen ezzel a pasival. Dani-é a világ minden ereje, de a szeretet nem. Most itt az idő, hogy megismerje a szerelmet. Mindkét szereplő rossz úton indul el, nagy egyenlőtlenségekkel. Az a célom, hogy megteremtsem a végére az egyensúlyt. Az evolúció, a változás mindig a fő témám volt. Ezek a történetek nem igazán Barrons-ról vagy Ryodan-ról vagy bármelyik pasiról szólnak. Csakis Mac-ről és Dani-ról.

Q: Jenny: Shazam valódi? Nem hagyhatod függőben. Annyira szeretem. Valóságosnak kell lennie!
A: Meg fogod tudni a FEVERSONG-ban, amir 2017 januárjában jelenik meg.

Q: Rosie: Imádom, ahogy Dani/Jada fejlődik. Többet is meg fogunk tudni a tükörben töltött idejéről?
A: Határozottan nyitott vagyok rá. Az öt egész év volt és nagy dolgok történtek. A kérdés, amit fel kell magamnak is tenni íróként, hogy mennyi háttértörténet lehet ahhoz, hogy az események is kibontakozhassanak a FEVERSONG-ban. Imádok a 14 éves Dani-ról írni, ugyanannyira, mint a mostaniról, tehát majd meglátjuk.

Q: Maria: Imádom Mac és Barrons párosát, de a legjobb barátom ezt nem érti (talán egy új legjobb barátra van szükségem, LOL) ő több romantikára vágyik. Szerinted azért ennyire kiélezett a helyzet, mert róluk van szó?
A: Először is, köszi! Én is imádom Mac-et és Barrons-t. Másodszor, mindenkinek más az ízlése, másra vágyunk egy kapcsolatban. Nem tudok azonosulni egy csipkelődős kapcsolattal, de az ÖLB-m igen és szeretem őt. Ízlések és pofonok.
Azt hiszem Mac és Barrons attól ilyen szélsőséges, hogy nem hagyományos románc van közöttük. Mindketten valódi alfák az evolúció változó szakaszában járnak és az alfák nem esti beszélgetésekre vágynak, vagy bármilyen más beszélgetésre. Erős csendes típusok és ezt nehéz lehet kezelni. Vannak fokozatai az alfaságnak. Barrons egy érett, tiszta alfa, a barbár időkben született (és nem, nem mondom meg, hogy mikor), aki már többször is megjárta a poklot és aki – bár már egy örökkévalóságot megélt – mindig büszke lesz a származására, úgy mint a belső fenevadjára. Nem érdeklik a törvények, csak a sajátjai. Már az elejétől fogva azt mondja, hogy nézzük a tetteit, ne a szavait. Ryodan mondta korábban Mac-nek Barrons megértésének kulcsát: „a szavak bármerre kicsavarodhatnak… a legbölcsebb ember a legcsendesebb. A tettei alapján ítéld meg.” Csak a tettek számítanak Mac-nek és Barrons-nak, tehát a beszélgetés hiányzik.
(Egy érdekes lábjegyzetként: az egyik barátom mondta az egyetemen, hogy hisz abban, hogy a legjobb kapcsolathoz két olyan ember kell, akik nem ugyanazt a nyelvet beszélik – ő is alfatípus volt. Azt mondta, a szavak összezavarhatják a dolgokat, mert ugyanaz a szó teljesen mást jelenthet két embernek. Egy japán nőt vett feleségül és sose tanulták meg egymás anyanyelvét. Csodálatos házasságuk van. Megint, ízlések és pofonok…)
Mac egy fiatal és tiszta alfa, aki még most is alakítja magát és az igényeit. Mac és Barrons is sok teret igényel és saját döntéseket hoznak – akár rosszat, akár jót. Egyikük se az a típus, aki megbízik másban vagy tanácsot kér. Csípősek és függetlenek. Tisztelik egymás szabad terét és határait, tudják, hogy ez kritikus dolog mindkettőjüknél, élvezik – még igénylik is – a hosszú magányos időket. Gyakran a szex az egyetlen hely, ahol az alfák nyers érzelmeket mutatnak, a szex alfa partnerek között, intenzív és szükséges az érzelmi egységhez. A választás, hogy együtt legyenek, annak a módja, hogy megmutassák milyen mély és elkötelezett a kapcsolatuk. Egyfajta nyersség és vadság: te az enyém vagy, és én a tiéd, örökké.
De néhány ember – az ÖLB-m és talán a tied is – szeretik a romantikus beszélgetéseket, a verbális előjátékot és a szerelem kifejezését, virágokat és gyertyákat és pont ezért egy alfa kapcsolat nem felel meg nekik.

Q: Sally: Hogyan magyarázod, hogy amikor Jada ’Hozier’- rel táncolt, a dal nem tört át, csak a falak lebomlása után?
A: Néha nem is számítok ilyen kérdésekre! Mivel sose említettem, hogy melyik ÉVBEN játszódnak a Fever könyvek, bizonyára azt feltételezitek, hogy abban az évben, amikor megjelentek, ami tulajdonképpen lehetetlen, mert csak egy év telt el a történet során, és én 8 könyvet adtam ki 10 év alatt. Úgy döntöttem, hogy csak a hónapot és a napot adom meg (kivéve, amikor pontosan megmondom az időt) már e kezdetektől fogva, így mindig aktuális lehet a sorozat.

Q: Ellen: Feltörekvő íróként van egy technikai kérdésem. Hogyan tudsz ennyi alfát kezelni egyszerre?
A: Nagyon jó kérdés! A FEVERBORN megjelenésekor foglalkoztam ezzel. Elég bonyolult és teszem, amit tenni tudok, de úgy érzem ez egyfajta ’22-es csapdája’ helyzet, amikor ennyi elsődleges karakter van, akiket az olvasók is szeretnek. El kell távolítanom bizonyos elsődleges szereplőket, hogy másoknak adjak teret és ha eltávolítom őket, akkor azok, akik szeretik őket, idegesek lesznek, hogy mi van velük. Kaptam már olyan e-mail-eket, hogy szerintük Dani és Táncos és Ryodan nem illik ezekbe a könyvekbe és úgy gondolják ez Mac és Barrons története. Nagyon sok olyat is kapok, ahol pont az ellenkezőjét írják le. A tény az, hogy mindannyian ide tartoznak. Mindig lesz olyan olvasó, aki valakiből többet szeretne a lapokra. Ugyanígy érzek, amikor George R. R. Martin-t olvasok. Tetszik – várjunk csak – térjünk vissza ehhez a szereplőhöz, de azonnal, a francba! Azt tanácsolom, hogy ha csak most kezded, korlátozd az alfák számát. Szűkítsd a látómezőt. Könnyebb lesz az írónak és az olvasónak is.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése