2016. 01. 27.

J. R. Ward - Az árnyékok (Fekete Tőr Testvériség 13.)

Író: J. R. Ward
Cím: Az árnyékok
Sorozat: Fekete Tőr Testvériség 13.

Kiadó: Art Nouveau
Kiadás éve:
 2015.
Terjedelem:
  688 oldal
Fülszöveg:
Trez „Latimer” valójában nem létezik. Árnyékként él és dolgozik az emberi világban ezzel a kitalált személyazonossággal. Kisgyermekként a szülei eladták a S'Hisbe faj királynőjének, Trez viszont elszökött, és bártulajdonosként évek óta a New York állambeli Caldwellben él. A szexrabszolgaság elől menekült el, amire a királynő kényszeríteni akarta. Soha senkire sem tudott igazán támaszkodni… csak ikertestvérére, iAmre.
iAmet mindig is egyetlen cél vezérelte, megóvni testvérét az önpusztítástól. Már úgy érzi, hogy kudarcot vallott, amikor Trez életében megjelenik a kiválasztott Selena. Ekkor azonban már túl késő. Elérkezett az idő, hogy Trez teljesítse a kötelességét, és nőül vegye a királynő lányát. Nincs menekvés, nem tehet semmit, hogy elkerülje.
Csapdába esve a szíve vágya és a kéretlen sors között Treznek el kell döntenie, hogy bajba sodorja-e saját magát és másokat… vagy örökre hátat fordít a nőnek, akit szeret. Ekkor azonban váratlan tragédia történik, amely mindent megváltoztat. Az érzelmileg mélypontra került Treznek muszáj újra életcélt találnia, különben örökre elveszíti önmagát és a lelkét. iAm pedig, a testvéri szeretet nevében, arra készül, hogy meghozza a legnagyobb áldozatot…


"
Egyszer már megpróbáltak megölni, nem emlékszel? Nem sikerült. Aztán le akartak taszítani a trónról. Még mindig itt vagyok. Nem érhetnek hozzám."

És igen!!!! :) :) Örülhetnek a magyar rajongók, mert az Art Nouveau kiadó átvette J. R. Ward Fekete Tőr Testvériség sorozatának jogait, így a 2015-ös év sem maradt új Ward könyv nélkül, decemberben megjelent a 13. kötet Az árnyékok címmel. :) Visszatérve a kezdetekhez, röviden írok a sorozatról is, azoknak, akik véletlenül még nem találkoztak vele. Engem különös kapcsolat fűz hozzá, mert az Éjsötét szerető szerettette meg velem újra az olvasást, azóta tartom magam igazi könyvmolynak. Előtte még egyszerűbb ifjúsági regényekkel próbálkoztam és nagynéném hosszas győzködésének hatására kezdtem el ezt az igazi felnőtt könyvet olvasni. Számomra etalonná vált ez a mű, sok új olvasmányomat ehhez hasonlítom. 

"Assail végigfuttatta tekintetét az összegyűlt csoporton.
- Jó kis testőrség!
Wrath megvonta a vállát.
- Választhattam, hogy őket gyűjtöm vagy porcelánbabát. Nem tudtam dönteni, hát feldobtam egy érmét." 

Tudom, hogy millióféleképpen ábrázolták már a vámpírokat mind filmekben, mind könyvekben, de ez egy kifejezetten érdekes megközelítés. A sztereotípiák (hagyma, szenteltvíz…) elmaradtak, a vérivás maradt, hiszen az alap, de mellette „emberi” ételeket is fogyasztanak. A különlegesség, hogy nem emberi vérre vágynak, leginkább az ellentétes nemű vámpírok vére tudja feltölteni őket energiával. Kedvenc momentumom, hogy egy életre választanak egymásnak párt. A nő csak egy férfit fogad el párjául, főleg azért is, mert rendkívüli territoriális ösztönökkel rendelkeznek. Én minden részben ugyanúgy élveztem, ahogy megtalálták azt a személyt, akihez egy életre hozzákötik magukat. Nem élnek elkülönítve az emberektől, de igyekeznek távolságot tartani tőlük. Ezért érdekes, hogy már az első rész egy ellentétes párossal indít. Még egy érdekesség, hogy vámpírként emberfeletti erejük van, de minden főhősnek van valami „defektje”, pl: vakság, hiányzó láb, belső szörny… Ezzel bemutatja nekünk az Írónő, hogy ilyen „gondokkal” is lehet félelmetes harcos egy férfi. Ők küzdenek az Alantasok társasága ellen, akik az egész vámpír fajt veszélyeztetik, ez a szál adja az akció faktort. Minden kötet váltott szemszögben íródott, így teljes szerintem a történet, sőt egyre több nézőpont tűnik fel a későbbi könyvekben.


"Ekkor egy árulkodó illat csapta meg Trez orrát, és végigsöpört az ereiben. A hatására a feje és a teste megfordult...
És egyszer csak elillant minden gondolata. Minden levegő. Még a lelke is. Úgy, ahogy van."


Selena (Forrás)
A Testvériség első részben megismert tagjai már mind megtalálták a boldogságot, de egyre több szereplő csatlakozott már a társasághoz. Ez a könyv az árnyék ikrekről szól, akik már régebb óta szerves részei a sorozatnak. Ward legtöbbször már korábban elkezdi beleszőni a későbbi főszereplőket, így Trez gondolataiba az előző részben is. Wrath könyvében már fellobbant közte és Selena között a szenvedély. Az árnyék meglátta ezt a makulátlan szépséget és egyből megdobbant a szíve. Ám saját múltja miatt nem igazán mer közeledni felé, hiszen nem akar „bemocskolni” egy ilyen nőt. Na mondjuk itt elég erősen fogtam a fejem, hogy na ne már. Voltak már érdekes akadályok, de ezt annyira nem éreztem valósnak. Azt tudjuk, hogy más akadályok is vannak, hiszen Trez a saját faja hercegnőjének van ígérve és igyekszik elmenekülni a neki szánt sors elől, de azért ez nem ilyen könnyű. Ez a valósabb probléma, inkább ezen kellett volna a nagyobb hangsúlynak lennie. Természetesen már régóta szurkoltam azért nekik, hogy végre belássák, hogy félre kell tenni az aggályokat és csak boldognak kell lenniük együtt. Ebből a szálból nagyon hiányoltam a korábbi bizsergést. A kapcsolat elejére jellemző vibrálást, amikor még csak „szemeznek” egymással és szép lassan kerülnek közelebb. Ez a rész már a Királyban megvolt és most „csak a boldogságukat” követhettük nyomon. Izgalmakból azért nem volt hiány, most is felváltva örült a lelkem és vérzett értük a szívem, csak úgy lett volna nekem teljesebb, ha több vágyakozás marad itt is. :) Kicsit leegyszerűsítettem az ő cselekményüket, pedig ők voltak igazán a középpontban, és nem szabad azt hinni, hogy nem voltak érdekes fordulatok, mert abból nem volt hiány. Viszont nem nagyon lehet úgy konkrétumot írni, hogy lelőnék pár poént.

"Később, sokkal később, Trez még mindig emlékezett arra a pillanatra... Arra, hogy úgy érezte, mintha örökké tartana és a mennyei végtelenbe nyúlna. Minden részlet megmaradt az emlékezetében. Selena szeme csillogása, a haja ragyogása, a mosolya és a kipirult arca."

iAm (Forrás)
Bár iAm-en volt a kisebb hangsúly, az ő szála volt számomra picit szerethetőbb. Nála teljes homály fedte a társa kilétét és még ha sejteni is lehetett Ward-tól ezt a csavart, akkor is nagyon tetszik ez a megoldás. iAm a csendesebb az ikrek közül. Semmilyen téren nem marad el testvére mögött, de szerencséjére az ős sorsa nem olyan elrendezett, mint Trez-é. Ő a legfontosabb az életében, és önkéntesen osztozik vele a gondokban, mindig őt helyezte maga elé, saját életet nem is igazán élt. Egyedül az étterme az, ami teljesen független és abba ő vágott vele, a főzés az egyik szenvedélye, a konyhában megtalálta a boldogságot. Viszont mindenkinek szüksége van a gyengébbik nem szeretetére is és megérdemelte, hogy végre magára is gondoljon. Most is az önzetlensége miatt találkozott azzal a nővel, aki miatt felhagyott a cölibátussal, és aki miatt vágyott is arra, hogy maga mögött hagyja korábbi életét. Nyugodtan szerepelhettek volna többet is együtt a párjával, de ezt leszámítva tökéletesek voltak. :) Érdekes fordulat, hogy a kezdeti helyzet után a könyv végére ők kerültek a középpontba.

"A valóság azonban leírhatatlanul rosszabb volt, mint amit a legpesszimistább pillanatban elképzelt. Valójában ő is olyan volt, mint bármelyik üveg a helyiségben.
Darabokra tört, és soha többé nem lehetett összeragasztani."

cseléd (Forrás)
Nem meglepő módon, most is 1000 szálon fut már az esemény. A legjobban várt események Layla és Xcor között zajlottak. Ők továbbra is évődnek egymással és szerintem mindenki a falat kaparja már miattuk. Nem értem, hogy hova lehet még itt húzni a dolgokat, már annyira az ő könyvüknek kellene következnie, hogy csak na. Szeretném látni, hogy mit tudnak egymásból igazán kihozni. A kettejük közötti akadályok nagyon is valósak, de annyiszor láthattuk már, hogy a szerelem mindent legyőz, hogy ők is megérdemlik, hogy a pillanatnak éljenek. Már az első felvetéskor tetszett ez az érdekes párosítás. Xcor az aktuális főellenség, Layla pedig régóta szerves része a Testvérek világának. Sajnos már tudjuk, hogy a 14. rész se az övék, de remélem áprilisban az lesz új remek hír, hogy a 15. könyv végre az övék lesz. A Beast fő párosa újra Rhage és Mary lesz, ezért újra előtérbe kerültek. Nagyon jó volt ismét ennyi „Hollywood” féle beszólást olvasni, szeretem a humorát és kíváncsi vagyok, hogy milyen nehézségek várnak még rájuk pontosan, hiszen nagyjából sejteni lehet, hogy mi az, ami körül az ő életük is forogni fog. Nagyon hiányoltam Assail „jobbik” oldalát ebben a részben. Nagyon érdekes karakter, tetszett a vágyódása is Sola után, de most nem tetszettek az ő részei. Kicsit csalódtam is benne, de remélem, hogy ha újra visszatér nő, akkor ismét magára talál. Végül meg kell említenem, hogy újabb szereplők is feltűntek. Nemrégen megjelent egy új spin-off sorozat első része is, ami szintén ebben a világban játszódik. Megismertük annak a könyvnek is a főszereplőit és ők is felcsigáztak, róluk is szeretnék magyarul olvasni. :) :)

"Nem vagyunk egyenlők, te és én.
Nem, mondta akkor, sajnos nem."  

Imádom ezt a sorozatot. J. R. Ward remek stílusban ír, képtelenség letenni a könyveit a kezünkből. Végig fenn tudja tartani az érdeklődést és a humor eszközét is mesterien használja. Itt is és sokszor korábban gyakran járok úgy, hogy egyik lapon még sírok, a következőn már nevetek. Arra azért nagyon kíváncsi vagyok, hogy mennyit lehet még kihozni ebből a sorozatból. Egyre többször érzem már azt, hogy nem ugyanolyan jól alakulnak a dolgok, mint korábban, és nem tudom, hogy mennyi újdonságot lehet még kitalálni, hogy ne laposodjon el ez a remek világ. Nagyon vártam, de nem voltam teljesen elégedett most a cselekménnyel, egy hajszálnyit többet vártam, de azért a Ward szerelem még töretlen maradt. :)

"-Majd meglátogatlak az éjszakai égbolton. Keress odafent!"

"Annál, ha én meghalok, csak egy rosszabb lehet, ha mindketten megszűnünk létezni. Mert ez úgy is lehetséges, hogy az a nagy erős szíved továbbra is ott dobog a mellkasodban." 

Kedvenc jelenetem: iAm első éjszakája későbbi párjával.
Kedvenc szereplőm: Az itteni főbb szereplők közül iAm és Rhage.
Kinek ajánlom: Fekete Tőr Testvériség rajongóknak ajánlani se kell, de paranormális romantika kedvelőinek is tökéletes választás, hiszen a legjobbak között van.
Értékelésem: Csak azért nem tudtam 5 tőrt adni, mert a lezárással nem vagyok maradéktalanul elégedett. Bár Ward-ot ismerve lehetnek még tervei erre vonatkozóan, de jelenleg nem vagyok teljesen boldog, így 4,5 tőrt kap.



Érdekesség: Említettem az új spin-off sorozatot, hozom a fülszövegét. A következő részben újra Rhage és Mary kerül a középpontba. Bemutatom röviden a könyvet. Valamint az új megjelenéskor már megszokott, hogy az Írónő információ morzsákat ad a rajongóknak. Ezt Angelika mindig remekül összefoglalja, úgyhogy ezt nem lenne érdemes máshogy megosztani. :)


Író: J. R. Ward
Cím: Blood Kiss
Sorozat: Fekete Tőr Örökség 1.
Várható megjelenés:
 2015.12.01.
Fülszöveg:

Paradise, a király első számú tanácsadójának tiszta vérű lánya kész, hogy kitörjön az arisztokrata nők megkötött életéből. A stratégiája? Csatlakozik a Fekete Tőr Testvériség edző központ programjához és megtanuljon harcolni önmagáért, önállóan gondolkodni... és hogy önmaga legyen. Ez egy jó terv, amíg el nem romlik minden. Az iskola nem egy egyszerű akadály, a többi újonc inkább ellenségnek tűnik, mint szövetségesnek és teljesen világos, hogy az értük felelős Testvér, Butch O'Neal-nak, azaz a Pusztítónak komoly problémái vannak a saját életében.
És ez azelőtt van, hogy beleszeret az egyik osztálytársába. Craeg egy civil, semmi nincs benne, amit az apja valaha is elképzelt neki, de minden megvan benne, amit ő egy férfiban kérne. Mivel egy erőszakos cselekmény fenyegeti a programot, és az erotikus vonzalom egyre ellenállhatatlanabb közöttük, Paradise-t olyan módon tesztelik, amire nem várt korábban - és vajon marad és elég erős-e ahhoz, hogy kézben tartsa a saját erejét... a pályán és kívül.

Író: J. R. Ward
Cím: The Beast
Sorozat: Fekete Tőr Testvériség 14.
Várható megjelenés:
2016.04.05.
Fülszöveg:

A neve Rhage - a leghalálosabb harcos és a Testvériség legtelhetetlenebb szeretője, akinek a belső fenevadát sose lehet megszelídíteni. De Rhage megtalálta örök szerelmét, Mary Luce-t, eki egyszer egy életveszélyes átkot viselt, míg az örökkévalóságról álmodott a vámpír harcosával és védelmezőjéről.
Ők már megjárták a poklot. Most egy új regénnyel folytatódik a történetük, hogy visszacsöppenjenek a rajongók a Fekete Tőr Testvériség  "veszélyesen addiktív" világába.


És a hírek: Vigyázat, spoiler veszély!

"2016 tavaszán The Beast címmel fog megjelenni a következő FTT kötet, amelynek ki más lenne a főszereplője, mint Rhage és Mary. A könyv fő konfliktus ennek megfelelően közöttük fog feszülni (gyermekvállalás, Rhage Mary előtti kicsapongó élete, s Mary ebből eredő bizonytalansága, a túlélők bűntudata), de a végén minden rendben lesz. A bejelentéshez nevetve fűzte hozzá az írónő, hogy Rhage túl nagy ahhoz, hogy egy apró csomagba beleférjen. Azaz a régóta emlegetett novella helyett érkezik ez a regény.

Ez után talán következhet Xcor és Layla kettőse, ám ez még változhat menet közben. A felvetésre, hogy végre meg kellene már születniük Layla ikreinek, csak helyeselt az írónő, mondván, itt az idő előre lépni, mert sok minden következik majd azután. Jogos módon felmerült kérdésként, hogy Xcor szagát vajon miért nem érezték még meg a Testvérek Laylán, hiszen annyiszor találkoztak ők ketten. Ward a terhességgel magyarázta a dolgot. Szintén felvetődött, hogy az ikrek együtt maradhatnak-e majd, a válasz: igen. Ugyancsak elhangzott a találgatás a babák nemére vonatkozóan, de erre nem érkezett felelet, elhangzott viszont egy határozott nem a felvetésre, miszerint kiderülhet-e, hogy hármasikrekről van szó.
A Blood Kiss-ben kiderül, hogy Butch lefeküdt Xhex-el, s érthető okokból ez szül némi feszültséget. Amikor Murhder visszatér, az lesz John Matthew és párja kapcsolatának másik nagy próbája, s erre akár sor kerülhet a jövő évi kötetben.
A Craig szüleivel kapcsolatos kérdésre csak 'olvassatok' volt a válasz.
Ismét elhangzott a megerősítés, hogy a Legacy kötetekben az eredeti fiúk is előtérbe fognak kerülni. A terv szerint egy új szerelmes pár, és egy-egy Testvér mindennapi élete lesz a regények fókuszpontja.
Assail valóban kivetkőzött magából, de Ward ígéri, helyre fog rázódni, csak szíve hölgyére, Solára, van szüksége. Természetesen az unokatestvéreinek is fog szerep jutni.
A további kötetekben is fogunk találkozni s'Ex-el, az írónő szeretné, ha neki is meglenne a szerelme, a saját története.
Az ármánykodó Throe roppant elfoglalt lesz a jövőben, ám a V és közte lévő nagy dologról egy szót sem árult el Warden.
Lash is vissza fog térni, sőt az sem kizárt, hogy saját történetet fog kapni, de csak Rhage és Xcor sztoriját követően, s akár Devina is feltűnhet majd a lapokon.
Lassiter mindenképpen saját regényt fog kapni, és a következő feladata nem más lesz, mint Adrian és Eddie. S ugyan csak viccelődve, ám amikor az Őrző szóba került, elejtette Ward, hogy micsoda vicc lenne, ha Vishous apunak kellene, hogy szólítsa majd.
Saxtonról sem feledkezett meg az írónő, majdnem el is kotyogta, mikorra tervezi, hogy a srác párra lel. A kérdésre, hogy vajon az egyik újonc lesz-e a szerelme, egy kis boldog, 'én tudom, de ti nem' tánccal válaszolt csupán.
Luchas sorsa egyelőre még nem eldöntött, mármint hogy az FTT vagy a Legacy szérián belül mesélje-e el Ward az ő útját.
Habár még hosszú az út odáig, Trez esetleg ismét szerelembe eshet, hiszen Selena maga szorgalmazta ezt. Felvetődött Trez csatlakozása a csapathoz, ami ugyan nem kizárt, de biztosan nem mostanában fog megtörténni, viszont szüksége van valamire, amire koncentrálhat.
Valószínűleg a Testvérek felei nem fognak a kiképző programhoz csatlakozni, ám más nők igen, akik aztán akár a Testvériség tagjaivá is válhatnak majd.
Butch és Manny apja még életben van... valahol, és mivel nem volt képes a nadrágját magán tartani, akár további féltestvérek is előkerülhetnek.
Butch és Marissa egyelőre nem vágynak gyerekre, nem úgy, mint Phury és Cormia, akikről már tudjuk, hogy a kisfiúk neve Aggie.
Michael akár kapcsolódhat valami módon Muhrderhez, gyermekei pedig feltűnhetnek a kiképző központban.
Booról előbb-utóbb kiderül, aminek ki kell derülnie.
Fritz magánéletéről nem szeretne Ward írni... furcsa lenne. 

A Vérontó az eredeti Testvériség tagja volt, és egyike azoknak, aki Wrath apját védték.
Ward egyik kedvenc Shadows béli jelenete az volt, amikor Fritz ismét bebizonyította, micsoda megveszekedett egy sofőr tud lenni.
Az írónő szerint a legfélelmetesebb testvérek sorrendje: Rhage, Zsadist, Wrath.
Az egyik asszisztens jó hangosan közölte, hogy nem érdekli, mit művel Warden, de ne öljön meg többet senkit. Egyenesen azt mondta, ha az írónő ártani merészel Layla gyerekeinek, ő biz kinyírja a főnökasszonyt.
Viszont a nők gyermekágyi halálára nem lesz megoldás, egyszerűen ez a természet rendje a vámpírok között.
Az emberek előbb-utóbb tudomást fognak szerezni a vámpírok létezéséről. Nem hiába volt az a videózó srác az egyik jelenetben...
A nyugati kolónia valószínűleg előbb-utóbb szerephez fog jutni, hiszen ahhoz, hogy a sorozat tovább folytatódjon, újabb és újabb szereplőkre, konfliktusokra van szükség.
Újabb útmutató/kiegészítő kötet egyelőre nem várható.
Decemberben lehet Legacy estre számítani, július végén pedig talán egy Nasvlle-i helyszínen az új contemporary sorozatéra.

Forrás Eredeti forrás

1 megjegyzés: