2015. 12. 05.

Sara Raasch: Hó mint hamu (Hó mint hamu 1.)

Író: Sara Raasch
Cím:
Hó mint hamu
Sorozat:
Hó mint hamu 1.
Kiadó:
Twister Média
Kiadás éve:
 2015.
Terjedelem:
  496 oldal

Fülszöveg:

Megtört szívű lány
Ádáz harcos
Leendő hős


Vajon Meira képes megmenteni azt a világot, amit soha nem ismert igazán?

TIZENHAT ÉVE annak, hogy a Tél Királyságát megszállta az ellenség; lakóit rabigába hajtották. Varázslat és uralkodó nélkül maradtak. A télieknek nem maradt más reményük a szabadságra, mint a nyolc túlélő, akiknek valahogyan sikerült elmenekülniük, és akik a lehetőségre várnak, hogy visszacsempészhessék a Tél varázslatát, és újjáépítsék a birodalmat.

Meira nagyon kicsi volt, amikor Tél vereséget szenvedett és ő elvesztette a szüleit. Menekültként élt, a téliek tábornoka, Sir lett a gyámja, ő pedig harcosnak nevelte. Meira szerelme legjobb barátja, a leendő király, Mather; a fiatal lány pedig mindent megtenne azért, hogy Tél birodalmának hatalma helyreálljon. Így hát, amikor a kémek felfedezik, hol őrzik azt az ősi medaliont, amelynek segítségével visszakaphatnák a varázserejüket, Meira elhatározza, hogy maga indul a keresésére. Magas tornyokra mászik, ellenséges katonákkal harcol; valóra vált régi álma. Ám a küldetés nem a tervek szerint alakul, és Meira hamarosan gonosz varázslat, veszélyes politika, fortélyos üzelmek világában találja magát… és végül
rádöbben, hogy sorsa felett nem ő rendelkezik… és ez mindig is így volt.

Sara Raasch első regénye hűségről, szerelemről, életünk céljának kereséséről szóló lenyűgöző olvasmány.



"Egy napon majd nem csak sötétben búvó szavak leszünk."


Az ilyen borítókat nem lehet szó nélkül hagyni, ugye?
I: Vannak könyvek, amiknek elég már csak meglátni a borítóját, és teljesen magával tudnak ragadni. Ilyenkor nem is igazán érdekel a fülszövege. A hó és hamuval pontosan így voltam.

Szerelem volt első látásra, amikor a facebook-on megláttam egy like kapcsán. Teljesen magával ragadott a látványvilága. Tudtam, hogy nekem ezt a könyvet elő kell rendelnem.
forrás
Szeretem az olyan borítókat, amik már maguk mesélnek nekünk a történetről a fülszöveg elolvasása előtt.
P: Már ránézni is jó, de kicsit jobban tanulmányozva még igazibb. Egy csakram a fő motívum, ez a fegyver elég fontos szerepet játszik az egész történetben, tényleg a borítón volt a helye. Valamint egyből szembetűnik a nyár és a tél ellentéte, a könyvben ezek az országok hadban állnak. Akár a jin jang motívummal is párhuzamba lehetne állítani, ami arra utalhat, hogy a világba úgy lehetne békét hozni, ha ezek a birodalmak egymással összhangban tudnának egymás mellett élni, együttműködni. Tehát a szép megjelenésen kívül több mondandód is magában hordoz ez a kép, úgyhogy telitalálat, tökéletes párhuzamban van a történettel. :)

Újabb fantáziavilágba csöppentünk bele. Meséljünk kicsit róla.
I: Nagyon izgalmasnak találtam az Írónő általi megteremtett világot. Az itteni királyságokat az évszakok szerint bontja fel.  Amik nem mások mint Nyárföld, Őszföld, Télország, és Tavaszföld. Emellett még négy ritmus királyság is szerepet játszik ebben a világban. Ezek a királyságok, a Yakim, Ventralli, Cordell és Paisly. Az első részben leginkább Télország, Tavaszföld, és Cordell kap szerepet. Mindegyiknek megvan a saját jellemzője ezeket bővebben ki is fogjuk fejteni érdekességképen. Nagy szerepet játszik a varázslat is. Mindenkinek megvan a saját mágieszter-re, amit képességeik felerősítésére, és népe védelmére használnak. Egy ilyen mágikus tárgy fontos szerepet játszik Télország történetében. A visszaszerzése után abban reménykednek, hogy elnyomottságuk fölé tudnak majd emelkedni, és vissza szerzik hatalmukat az életük, és Tavaszföld felett.  Igazi bevezetőt kaptunk az Írónő által megalkotott világába. Tájleírásokat kapunk, hogy még jobban el tudjuk képzelni az adott ország kinézetét, jellegzetességeit, és szokásait. Szeretem, amikor titkokkal szövik át a történetet, itt is sok izgalomban volt részünk, nem csak a csata jelenetek által, hanem szereplőink sorsával kapcsolatban is. 
P: A kitalált uradalmak szerintem végtelen számú lehetőséget tartogatnak. Mindig lehet újítani rajtuk. Itt is több birodalom alkotja a világot, legtöbbjük békésen él egymás mellett,
forrás
de mindig akad olyan, aki nagyobb hatalomra vágyik. A mi főhőseink a Tél királyság lakói, méghozzá megmaradt szabad lakói. A Tavasz királyság évekkel ezelőtt rabszolga sorba taszította őket, és csak kevesen tudtak elmenekülni. Közöttük van szerencsére a király is, így még van számukra remény, hogy egyszer újra visszaállíthatják az ország régi fényét. A különlegesség a történetben, hogy a világban a varázslat is fellelhető. Elsősorban királynők adottsága, hogy irányítani tudják is tudják ezt az erőt. Általában ezt arra használják, hogy a nép életszínvonalát javítsák, de természetesen a harcok során is igazi fegyver lehet és könnyen előnyt lehet belőle kovácsolni… Engem nagyon megfogott ez az egész világfelépítés. Sok érdekességet hordozhat magában és sok jó szituációt ki lehet belőle alakítani.

Több királyságot említenek a könyvben, ilyenkor kézenfekvő a háború, a csaták lehetősége. A történet tudta hozni a várt izgalmi szintet?
I: Nem volt hiány bennünk. Már az alap szituáció érdekes volt, kaptunk nyolc túlélőt, egy elnyomott és leigázott királyságból. Akiknek bujdosniuk kell, nem csak magukra kell vigyázniuk, hanem népük felszabadítását is meg kell oldaniuk. Itt találkozunk Meira-val, akin érezhető volt, hogy nagyobb szerepet kap ebben a történetben. Ő általa ismerjük meg a világot, és különleges álmai által kapunk információkat a múltról is. Nagyon tetszett ahogy az Írónő átadta gondolatait az olvasóinak. Nagyon szépen fogalmazta meg a leíró részeket, és egyes szereplők gondolatát és érzelmeit is. Mint tudják a hatalomért mindig küzdöttek, és az egyenlőséget nagyon nehéz fenntartani. Tavaszfölde uralkodója se volt másképpen, ő is a többi királyság feletti uralkodására vágyott. Ennek beteljesítéséhez vezető út Télországon keresztül vezet, így leigázta, és nyomorba döntötte lakosait. Meira, és a többiek küzdenek,
Mather (forrás)
hogy megtörjék Angra hatalmát. Egyedül kevesek ehhez a feladathoz, így szövetséget kötöttek Cordell királyával. Végig követtük ezen események alakulását, amelyben árulás, titkok, és csaták szőtték hálójukat. Összességében azt mondhatom, kaptunk egy nagyon jó kezdő részt, amely felépíti az alapokat. Én is kicsit soknak éreztem a leíró részeket, de be kell látni, ennyi információt másképpen nehezen lehetett volna átadni. Jól csavarta az Írónő ezek mellett a szálakat. nagyon kíváncsi vagyok, mire számíthatunk a folytatásban. Remélem meg ismerjük a többi királyságot is.

P: Ilyen téren picit csalódott vagyok. Megörültem, hogy elég vastag a könyv, azt gondoltam, tele lesz izgalmas helyzetekkel. Sajnos a felvezetés elég hosszúra sikerült és nem volt elég pörgős a cselekmény. Akadt azért olyan fordulat, ami még ha számítottam is picit rá,
meglepőnek mondható, meg azért ennyi oldalon nem mondhatom, hogy semmi se történt. De határozottan többet lehetett volna/kellett volna kihozni ebből a történetből. Ja és igen, azt hiszem a legnagyobb bajom az volt, hogy sokkal több volt leíró rész, mint a párbeszéd. Valószínűleg ezért nem tudott igazán meggyőzni ez a könyv. Örömömre, legalább a vége elég jó volt, ott még kaptunk pár meglepő fordulatot és egész jó csatát.


Meira is erős hősnő, egy elnyomott nép utolsó reményeihez tartozik. Megszerettük a karakterét?
I:
Kedvelem az erős hősnőket, és szerencsére Meira-ban is ilyen személyt ismerhetem meg. Mindig is a harcara nevelték, ez természetes dolognak tűnt, mivel népe egyik szabad túl élője, akinek az a célja, hogy felszabadítsa a rabságban lévő télországiakat. Minden tőle telhetőt megtesz ennek érdekében. Múltja titkokkal
teli, amiről szépen lassan lehull a lepel. Nem mondom azt, hogy meglepetésként ért a végén, de mégis nagyon jól tálalta az Írónő Meira egyediségét. Egy érző szívű lány,aki méltón harcol és nem adja meg könnyen magát. Szenvedést is átélhettünk mellette, aki saját bőrén tapasztalja az elnyomást, a fájdalmat, és a
Meira (forrás)
reményt is. Szíve két férfiért is dobog, Mather aki Télország leendő királya, és Theron, akivel házasságuk egy előre elrendezett szövetség. Ezen részek alakulásáért is izgulhattunk, mert mind a két fiúban ott van a jövő ígérete. Meira-nak sikerült kedvenc hősnőim közé kerülnie, kitartásával, tettrekészségével, és egyéniségével. Ő általa, új jövőt kaphat Télország :)

P: Olyan hősnő, akit szeretni szoktam. Nem hagyja elnyomni magát, nő létére ő se akar a háttérbe szorulni, szerves része akar lenni a népének felszabadításában. Úgy gondolják, hogy még sok tanulni valója van, az első küldetésén mégis remekül helyt állt, sokakat meg is lep ezzel. Sokkal erősebb, mint hiszik róla és a karaktere meglepetéseket tartogat. Szívén viseli a népe sorsát, és tudja, hogy gyakran hatalmas áldozatokat kell hoznia a cél elérésének érdekében. Amikor kiderül, hogy az Cordell-lel csak úgy lehetnek szövetségesek, ha a herceg felesége lesz, valószínűleg én is kiborultam volna. Bántott volna, hogy elhallgatták előlem. Ő mégis képes volt higgadtan átgondolni a dolgokat és elfogadni az elkerülhetetlent. Ami még jobb, hogy azért nem ész nélkül cselekszik, megvizsgálja a dolgok hátterét is, hogy tényleg megfelelően cselekedjen. A folytatásban nagyon várom, hogy mi lesz vele. :)


"Aztán hirtelen mozdul, és ajka az ajkamra ájul. Édes nyöszörgés tör fel torkomból, ahogy átadom magam a testemet átjáró érzéseknek, és olyan vagyok, mint hópehely a szélben. Sodródom az érzések mindenségében."

A főhősöket se hagyjuk szó nélkül, egyelőre Theron vagy Mather áll hozzánk közelebb?
I: Most nem volt nehéz döntenem a két fiú között. Teljes mértékben Theron pártinak mondanám magam :) Valahogy hozzám a herceg közelebb került, mint Mather. Ő se ellenszenves, és remélem megleli majd a boldogságot a sorozat végén. Theron-t és Meira-t is belekényszerítik egy előre letárgyalt esküvőbe. Érződött, hogy Meira nincs oda az ötletért, ő nem így szeretett volna segíteni népe megmentésében. De az érzelmeknek nem lehet parancsolni, és a köztük lévő vonzalom jobbá teszi a helyzetet. Az Írónő nagyon szépen tudja
Theron (forrás)
megfogalmazni és átadni nekünk az érzelmeket, ez volt a legjobb a közös részeikben, hogy annyira élvezhetően, és átélhetően tárta elénk a köztük történteket. Úgy kellenek egymásnak mint embernek a só. :) Theron méltó király lesz, akinek érző szíve, van és nem a hatalom iránti vágy irányítja. Az se elhanyagolható, hogy mellette igazán helyes is :) Nagyon várom a folytatásban, hova fejlődik kapcsolatuk!
P: Az az igazság, hogy olvasás után nem teljesen tudok most dönteni. Mather személye nagyon szimpatikus és átérzem az évek alatt kialakult kapcsolatot közöttük. Borzasztóan tetszett a folyamatos feszültség, a vágyódás, ami mindkettőjük részéről látható, csak mindketten tudják, hogy sok akadálya van annak, hogy valaha is együtt legyenek. Theron pedig újdonságként jelenik meg Meira életében. Ellenségnek mondható ország hercege, de nagyon más, mint az apja. Őszintén nyit a lány felé, tényleg szeretné megismerni. Meglátja a szépséget a lányban, a személyében, azt is, hogy igazi harcos egyéniség. Mindkét fiú nagyon jó király lesz vagy lenne és egyformán tudom szeretni mindkettőjüket. Nagyon szurkoltam Mather-nak végig, de azt hiszem azt a verziót is teljesen el tudnám fogadni, ha Theron mellett kötne ki a hősnőnk.


Kedvenc jelenetem:
I: Theron és Meira első csókja :)
P: Theron és Mather párbaja.
Kedvenc szereplőm:

I: Theron, és Meira
P: Meira, Mather és Theron
Kinek ajánlom:

I: Azoknak akik szeretnének egy nagyon érdekesen fel épített világot megismerni.
P: A fantasy világok rajongóinak ezt se szabad kihagyni. :)
Értékelésem:

I: Első résznek jó volt, úgy érzem ez most inkább jobban egy bevezető rész volt a világba ahol ők élnek. Sokáig vacilláltam, de arra jutottam, hogy tőlem most  4 hópelyhet kap :)
P: Sajnos akadt több dolog is, amit nehezményezek, ezért 4 csakramot kap tőlem ez a rész.


Érdekesség: Körbekalauzolunk titeket Primoria-ban. Az első megálló A Tél Királysága – hősnőnk, Meire hazája.


Üdvözlünk a Tél Királyságában, ahol a földet gyönyörű, érintetlen hó borítja egész évben. 16 évvel ezelőtt a Tavasz elfoglalta a Telet és rabszolgaságba döntötték a polgárokat. 
Főbb jellemzők:

Mágiaszter:

Egy szív alakú medál közepébe egy fehér hópehely nyomva.


Örökös: 

női

Erről ismerik:

Bányászat.


Főváros:

Jannuari


Jelentősebb lakosok:

Meira, Mather, Sir, Alysson, Dendera, Finn, Greer, Nessa, Conall, Garrigan


Látkép:

Ahogy közeledsz a Télbe, tökéletes fehér mezőket látsz, hófödte hegycsúcsok és fagyott fákat a Klaryn heggyel a háttérben. Csípős a levegő, az erdők megfagytak, és minden fehér – az ég, a föld, a levegő. A támadás óta leomlott falak, összetört fák láthatók a fővárosban. Csak egypár torony áll még, az ég felé törnek, mintha mi sem történt volna.
 


Kinézet:

A Téliek megtestesítik a tél színeit. Fehér hajuk van, sápadt bőrük, és feltűnő kék szemük. Hivatalos alkalmakkor a nők gyakran bonyolult csavarokban hordják a hajukat.

Ruházat:

Hagyományosan, a Téli férfiak kék tunikát és hosszú fehér szövetnadrágot alatta, X mintával díszítve. A nők rakott, elefáncsont színű, földi érő ruhát viselnek. Mivel a Téliek a hideget testesítik meg, gyakran ujjatlan ruhát hordanak, szabadon hagyva a vállukat.

Ételek:

Fagyott fekete és piros bogyós gyümölcsöket csemegeként tekintik. A tél első megfelelő napján, minden Téli összegyűlik a piacon a fesztivál miatt, ahol fagyott epret és borral ízesített őrölt jeget esznek, hogy megünnepeljék a tél születését.

Hagyományok:
Minden Télit havas tálakban ringatnak a születésük utána ötödik napon. A Téli csecsemők sose sírnak ez a rituálé alatt – tulajdonképpen, úgy tűnik, még élvezik is. A Téli esküvői szertartásokat az első reggeli hóban tartják. A menyasszony és a vőlegény egy pohár vízből iszik és a megmaradt víz tökéletes körben fagy meg, hogy az egységet jelképezze. A Téli zene légies és finom lírai. A hópelyhek hullását, a jég kristályosodát, a hóvihar hangjait idézi meg.

Eskü:
Hó fölött!
Hó és jég és fagy felett!
Édes hó!
Hó!

Üdvözlünk a Tavasz Királyságában! Bár az üdvözlünk, nem is az a szó, amit keresünk… 16 évvel ezelőtt a Tavasz elfoglalta a Telet és rabszolgasorba döntötte a lakosait.
Főbb jellemzők:

Mágiaszter:
Egy magas fekete bott, embermagasságú, üreges ébenfa a tetején egy gömbbel.

Örökös:
férfi

Erről ismerik:
Irányítás.

Főváros:
Abril

Jelentősebb lakosok:
Angra Király, Herod

Látkép:
Napközben, zöldellő dombok veszik körül, virágzó cseresznyefákkal erdők, vadvirágok mezői, a szivárvány minden színében. Éjszaka, a Tavasz sokkal inkább olyan, mint valójában – köpenyes alakok az árnyékban, minden sötétbe burkolózik. Közeledve a királysághoz, a cseresznyefák a tengerbe nyúlnak rózsaszínnel és fehérrel. Szirmok hullnak az égből. Nincsenek közeli falvak, nincs jele az életnek Abril körül, amit masszív kőfalak zárnak el.

Kinézet:
A Tavaszi emberek szőkék, zöld szeműek, és a bőrük pár árnyalattal sötétebb, mint a Télieké.

Ruházat:
A Tavaszi katonák ezüst jelvényeket viselnek fekete napokkal a páncéljukon. A többi polgár (akik nem a nyomornegyedben laknak) szellős ruhákat visel, visszafogott színekkel, mint a rózsa, tojáshéj és a levendula.

Kultúra:
Nem lehet sokat mondani az ételről vagy a hagyományokról. Mivel a királyságot már annyira lefoglalták és gátolták a fejlődést, és Angra mágiája mérgezi, így nem sok maradt a saját kultúrájukból.


Következzék a Nyár Királysága, ahol a hőség és a parti sose áll meg! A Nyári királyok arról híresek, hogy arra használják a Mágiaszterüket, hogy a lakókra rákényszerítsék a boldogságot – annyira, hogy a hadsereg is csak egy vicc, a városok romokban hevernek, és a gazdasági profitjuk kizárólag a borból, szerencsejátékból és a bordélyokból van. Fő exportcikk: a bor. Fő import: az emberek.

Főbb jellemzők:

Mágiaszter:

arany mandzsettagomb benne türkiz kővel

Örökös:

férfi

Erről ismerik:

öröm

Főváros:

Juli

Jelentősebb lakosok:

Simon Király, Ceridwen Herceg, Lekan

Látkép:
 
Ahogy lelépsz a hajóról Nyárban, érzed, hogy a hőség még a földből is sugárzik. Homokos táj, száraz fa ajtókkal fogad a kikötővárosban. Minden, ami itt él kemény és határozott, mint a nap, született tüzes makacsság, ami bátorság és hülyeség is lehet. A vendéglők zenétől és nevetéstől hangosak, de senki sincs az utcákon, a fényben maradnak. Juli drasztikusan más, mint a környező faluk. Nincs fal a város körül. A város maga az ünnepség. Minden utca tele van emberekkel.

Kinézet:
A Nyáriak haja vibrál, mondhatni – mintha minden tincset a lenyugvó napba mártottak volna és vakító skarlátvörösek lettek volna tőle. A hajuk olyan vörös és vad, mint a tűz, amit annyira szeretnek, a bőrük napbarnított, amit kiegészít barna szemük.

Ruházat:

Egy nyári látogatás nem teljes a homokvihar nélkül, ami miatt a Nyáriak a hőség ellenére is vastag köpenyt viselnek, hogy megvédje őket a az apró homokszúrásoktól. A fennmaradó időben a Nyáriak a királyság ragyogó narancs és piros színeit öltik magikra. A nők fűzőt és csipkés szoknyát, míg a férfiak is viselnek bonyolult szövetet és öveket maguk körül. Gyakran festik az arcukat arannyal.

Étel:

A bor a Nyár fő export cikke, és hangsúlyos a Nyári ünnepségeken. Néhány népszerű étel a bográcsban készült mogyoró és az édesburgonya cipóban tálalva és az aprított sertéshús.

Hagyományok:
Ha van egy dolog, amit a Nyáriak jól csinálnak, az a parti! Lépj a palotába egy ünnepség idején és narancsba, vörösbe és aranyba öltöztetve látod a termeket, égő tüzekkel mindenütt – kandallóban, fáklyákban vagy kézben. A dob ritmusa vibrál a homokos falakon, tamburin hanggal kísérve.

Eskü:

Égess ropogósra!
Lángok azon a lányon!
Láng és hőség!

Üdvözlünk Cordellben, a lehetőségek királyságában! Cordell híres arról, hogy egyezséget köt más királyságokkal, ami a javukat szolgálja, másokét kevésbé. Noam király feleségül vett egy nő Ventralli-ból, de meghalt… elég hirtelen. Noam húga férjhez ment az Ősz királyához.


Főbb jellemzők:

Mágiaszter:

egy tőr lila ékszerrel a markolatán

Örökös:

férfi

Erről ismerik:

Lehetőség

Főváros:

Bithai

Jelentősebb lakosok:

Noam Király, Theron Herceg

Látkép:

Ahogy közeledsz Cordell Királyság felé, a fű élénkzöld lesz, amitől még a szem is fáj. Hegyek veszik körül, szelíden megtűzdelve juharfákkal, amik épp kezdenek narancsba és aranyba váltani. Elérsz egy farmot, ami virágokban gazdag, illatuk a levegőben terjed – levendula, Cordell leghíresebb és legdrágább exportcikke.

Kinézet:

A Codell-iek tipikusan aranybarna hajúak és barna szeműek. Bőrük világosabb, de közel sem olyan világos, mint a télieké.

Ruházat:

A Cordell-i katonák egyenruhája vadász zöld, egy kis arany hatással, míg a szolgák egyszerű pólót, nadrágot vagy ruhát viselnek vadász zöld anyagból. A hivatalos báli öltözet vadász zöld és aranyszegélyű egyenruha a férfiaknak és piros, kék vagy lila ékszerrel tarkított a nőknek.

Étel:

Mézes sonka, levendula sütemények, likőr és kávé gyakran van felszolgálva az ünnepségeken.

Hagyományok:

Amikor a katonák visszatérnek a palotába, a híd és két arany fával szemben állnak, leejtik az íjaikat és egy pillanatra megállnak, Bithai Versét szavalják el.

Eskü:

Arany levelek!
Codell arany levelei!

forrás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése